„Dvojnost portreta“ – izložba Slavka Krunića

Kultura 25. mar 202321:27 2 komentara
Milena Kuzmanović

U Modernoj galeriji "Ljuba Popović" u Valjevu danas je otvorena izložba slika Slavka Krunića "Dvojnost portreta". Izloženo je 47 slika, uglavnom portreta nastalih od 2012. do 2022. godine.

Ovo je treća samostalna izožba Slavka Krunića u valjevskoj Modernoj galeriji. Prva izložba, Portreti od 2001 – 2011, priređena je 2011. godine, druga 2013. godine u okviru ciklusa „Jedan autor, jedna slika“, kada je izložena slika „Uprava neukaljanih časti“.

U katalogu za izložbu „Dvojnost portreta“, koji je štanpan na srpskom i engleskom jeziku, prof. dr Dragan Prole sa Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, navodi da su Krunićevi portreti svojevrsne nadrealističke karikature u satiričnoj nameri.

Milena Kuzmanović

„Svi njegovi likovi su besprekorne, čiste kože, bez i jednog belega, ožiljaka ili mladeža. Idealizovani, poput nekadašnjih svetaca, oni su tako podvrgnuti svojevrsnoj ironijskoj obradi. Kada se banalnost idealizuje , teško je izbeći groteskni doživljaj . Otuda se relacija realizam – nadrealizam i na planu portreta suočava sa mogućnošću da pojedine odlike stvarnosti postanu vidljive tek nakon što predhodno budu provučene kroz fikciju , san, halucinaciju. Nadrealne likove sa Krunićevih portreta gotovo bez izuzetka karakteriše specifičan urokljiv pogled, koji se materijalizuje različitom veličinom zenica, a ponekad i očiju. Kao da se pred nama osvežava i oživljuje magijski fenomen pogleda koji prouzrokuje zlo svojim zlonamernim odsjajem, upućenom ka žrtvi koja toga nije svesna. Kontekst u kojem se grade Krunićevi likovi otuda se može opisati kao igra dvostrukosti, glumačkog karaktera, sveta koji skriva svoje pravo lice“, napisao je u pogovoru za katalog Krunićeve izložbe „Dvojnost portreta“ prof. dr Dragan Prole.

Na svečanom otvaranju nastupio je gitarista Edin Karamazov. Izložba će biti otvorena do 20. maja.

Milena Kuzmanović

Slavko Krunić je rođen u Beogradu, 1974. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu u klasi profesora Radomira Reljića 1998. godine. Magistarske studije završio je 2002. godine na FLU, u klasi profesorke Anđelke Bojović. Član je ULUS-a od 2000. godine i ULUPUDS-a od 2011. godine.

Priredio je više od trideset samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim grupnim. Pored slikarstva, bavi se ilustracijom.

Slavko Krunić živi i radi u Novom Sadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare