Dvorac Fantast će biti zatvoren, ali ministarka kaže da je moguć leks specijalis

Kultura 25. feb 202120:10 > 20:135 komentara

Dvorac Fantast u Bečeju, zadužbina veleposednika Bogdana Dunđerskog i jedna od važnih turističkih atrakcija Vojvodine, zatvara se za javnost. Kompanija PIK Bečej, čiji je vlasnik od 2016. MK Group, odlučila je da do okončanja postupka restitucije, ne postoji više zakonska mogućnost investiranja u razvoj tog spomenika kulture. I dok postoji bojazan da bi Fantast mogao završiti kao drugi ruinirani dvorci Vojvodine, ministarka kulture najavljuje mogućnost donošenja lex specialisa, čime bi bilo rešeno vraćanje imovine Matici srpskoj, SANU i Beogradskom univerzitetu.

Među šezdesetak vojvođanskih dvoraca, jedan je od popularnijih i bolje očuvanih. Izgrađen u stilu neogotike i neoklasicizma, sa kapelom koja čuva dela Uroša Predića. Na sve se to ovog vikenda stavlja katanac. Osim ergele konja, ostatku imanja posetioci neće više moći da priđu.

Povezane vesti

„Iskoristili smo lep dan, pronašli na internetu pa došli da vidimo. Čuli smo da se zatvara“, izjavio je Josip, jedan od posetilaca, koji je došao iz Ogulina.

Kompanija PIK Bečej odlučila je da do okončanja postupka restitucije, konzervira dvorac, odnosno zatvori restoran i hotel. Da se time zatvara prostor izuzetne istorijske, kulturne i turističke vrednosti, kaže Zoran Subotički, autor knjige o porodici Dunđerski i poznavalac Bogdanovog testamenta.

„Ali, uz tu neku setu ja osećam da je ovo pravi trenutak da se iz statusa privremenosti,provizorija možda poradi na nečemu što će biti ozbiljno rešenje jednog dvorca koji godinama unazad postoji kao čardak ni na nebu ni na zemlji“, naveo je Zoran Subotički, autor knjige o porodici Dunđerski.

Izgrađen 1925, nacionalizovan dvadeset godina kasnije, posle rata, pa ruiniran. Osamdesetih godina PIK Bečej Fantast pretvara u svoj rezidencijalni objekat, ulažući novac i spasavajui dvorac od propadanja.

„2015. godine je došlo do privatizacije PIK-a. MK komerc je prosto prihvatio tu činjenicu da može da upravlja tim prostorom, ali tu naravno nije bilo nekog ozbiljnog zamah u smislu investicija, investicionog održavanja, što je sasvim normalno, jer oni nisu u posedu, to nije njihovo privatno valsništvo i onda kapital rezon vam jednostavno kaže – zašto bih ja ulagao u nešto što nije moje“, zapitao je Subotički.

MK grupa: Za pet godina uloženo oko 250.000 evra

A da su od 2016. dobrovoljno održavali tu kulturno-istorijsku baštinu države Srbije, u odgovoru za N1 navode u MK grupi.

„PIK Bečej je od okončanja stečajnog postupka 2016. godine dobrovoljno održavao ovu kulturno-istorijsku baštinu države Srbije do okončanja postupka restitucije. U funkcionisanje dvorskog kompleksa „Fantast“ i njegovu dostupnost javnosti u poslednjih 5 godina je na godišnjem nivou ulagano oko 250.000 evra“, saopšteno je iz ove kompanije.

Međutim, kako kompleks dvorca nije deo imovine PIK Bečej i nije izvesno kada će se pravosnažno okončati postupak restitucije, ne postoji zakonska mogućnost daljeg investiranja u razvoj ovog spomenika kulture i dvorac će biti konzerviran od 1. marta.

„Iako je za posete otvoren još nekoliko dana, iz MK grupe nisu bili voljni da nam dozvole snimanje dvorca. Njegovo ponovno otvaranje za posetioce moraće da sačeka pravnosnažnu odluku u postupku restitucije koji je još 2012. pokrenula Matica srpska. Iz te institucije naveli su da će zadužbinsku imovinu, kada bude vraćena, koristiti u skladu sa opštekorisnim ciljem za koju je osnivač namenio“, kaže Subotički.

A testament Bogdana Dunđerskog je, kaže njegov poznavalac, jasan.

„Meni je to jedan fascinantan dokument koji je potpuno živ i u dosluhu sa savremenim dobom. Pazite, on tridesetih godina piše testament i kaže da to treba da bude poljoprivredna akademija, da on to zaveštava Matici srpskoj koja će napraviti tu zakladu, odnosno zadužbinu, da će se ta zadužbina baviti obrazovanjem“, ističe naš sagovornik.

Vojvođanska agropetnica ili centar organske poljoprivrede, to bi možda u budućnosti mogla biti namena Fantasta, kaže Subotički. Najava ministarke kulture o donošenju lex specialisa koji bi ubrzao vraćanje imovine Matici srpskoj, po njemu umanjuje bojazan da bi Fantast mogao završiti poput drugih ruiniranih vojvođanskih dvoraca.

Komentari

Vaš komentar