Evropol zaplenio 11.000 ukradenih artefakata: Pronađeni i u pošti u BiH

Kultura 04. maj 202313:49 2 komentara
europol.europa.eu

Policija je uhapsila 60 ljudi i pronašla 11.049 ukradenih artefakata u okviru velike međunarodne akcije protiv crnog tržišta umetnina u 14 evropskih zemalja. Od toga je 13 arheoloških predmeta zaplenjeno u pošti u Bosni i Hercegovini.

Operaciju pod imenom Pandora VII vodila je Španija (Guardia Civil), uz podršku Evropola i INTERPOL-a, saopštio je Evropol.

Ova iteracija operacije Pandora, koja se sprovodi jednom godišnje, trajala je između 13. i 24. septembra 2022.

europol.europa.eu

Izvršeno je nekoliko hiljada provera na različitim aerodromima, lukama i graničnim prelazima, kao i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kućama.

U okviru Pandore VII organizovane su dve nedelje sajber patrole, u maju i oktobru, sa preko 8.495 provera putem interneta. Zaplenjeno je 4.017 ukradenih objekata.

europol.europa.eu

Oko 130 istraga je još uvek u toku, zbog čega se očekuje još zaplena i hapšenja dok agenti širom sveta tragaju za onima koji kvare i uništavaju kulturno nasleđe.

Pandora VII je dovela do pronalaska sledećih ukradenih artefakata, između ostalog:

U Italiji je zaplenjeno 77 drevnih knjiga koje su bile na onlajn crnom tržištu. Кnjige su ukradene iz arhive jednog manastira.

europol.europa.eu

Rimsku mermernu bistu žene je pronašla Civilna garda (Guardia Civil) u Sevilji, Španija. Veruje se da skulptura predstavlja Saloniju Matidiju, nećaku cara Trajana.

Ukupno 3.073 drevna novčića zaplenjena su sa platforme za onlajn prodaju od strane poljske policije.

Rumunska policija je takođe pronašla dodatnih 117 dačkih i rimskih kovanica nakon što je opljačkano arheološko nalazište.

Pročitajte još

Portugalske vlasti su pronašle 48 verskih skulptura i drugih verskih artefakata. Veruje se da su ovi predmeti povezani sa serijom od 15 pljački izvršenih u crkvama širom severnog Portugala između 1992. i 2003.

Helenska policija je takođe zaplenila još 41 verski i liturgijski predmet (ikone, lajsne oltara itd.) pretres kuće u Grčkoj.

U pošti u Bosni i Hercegovini zaplenjeno je 13 arheoloških artefakata (između ostalog nakita) iz Ruske Federacije.

Međunarodna saradnja

U Pandori VII su učestvovale: Austrija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Кipar, Grčka, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska i Bosna i Hercegovina.

Evropol je odigrao ključnu ulogu u sprovođenju celokupne operacije, omogućavajući razmenu informacija i pružajući analitičku i operativnu podršku.

INTERPOL je, preko svog I-24/7 bezbednog komunikacionog sistema, povezao zemlje Balkana i Evropske unije koje učestvuju u razmeni informacija.

Operacija Pandora, koja je prvi put pokrenuta 2016. godine, sprovodi se godišnje u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih pretnji (EMPACT).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare