Evropska prestonica kulture: Otvorena izložba Vreme i vaseljena

Kultura 13. jan 202218:29 > 19:182 komentara
Ministarstvo kulture

Multimedijalna izložba “Vreme i vaseljena”, inspirisana jednim od najvećih srpskih naučnika Milutinom Milankovićem, otvorena je u Studiju M u Novom Sadu, u okviru programa otvaranja Evropske prestonice kulture.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je reč o „impresivnoj“ izložbi koja je multimedijalni spoj digitalnog i analognog umetničkog izraza i koja predstavlja samo deo Milankovićevog neprolaznog naučnog dela i njegove izuzetne ličnosti.

„Ova izložba na kreativan i moderan način, koristeći skulpturu i mapiranu trodimenzionalnu sliku, svetlosne efekte, animaciju, hologram i digitalni zvuk, predstavlja putovanje od tame do svetlosti, kao i ono što autor istražuje – potencijalne relacije čoveka i vremena ili odnosa prostora i vremena koji su, kako je govorio sam Milanković, toliko medjusobno povezani da ih je apsolutno nemoguće sasvim razdvojiti“, rekao je Mirović.

Dodao je da su izložbe poput ove „doprinos pobedi svetlosti nad tamom“.

Mirović je izrazio zadovoljstvo što je izložba postavljena u delu prostora koji će, posle temeljne rekonstrukcije, biti pretvoren u budući „Muzej 2021“, u kom će na najsavremeniji način biti prezentovani dometi Novog Sada i Vojvodine u oblastima filma, muzike, slikarstva, stripa i fotografije.

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kazala je da ova izložba na umetnički način donosi putovanje kroz prostor i vreme.

„Autori izložbe uspeli su da u posebnom jedinstvu naše bogate istorije, nauke i novih tehnologija na inovativan način predstave fenomen vremena i njegove relacije sa čovekom“, rekla je Maja Gojković.

Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je multimedijalni umetnik Dušan Jovović, dok je autor narativa Aleksandar Petrović, koji se više od 50 godina bavi istraživanjem Milankovićevog života i dela.

Komentari

Vaš komentar