FCS će ove godine podržati snimanje četiri igrana filma – dva projekta Srđana Dragojevića

Kultura 01. dec 202310:06 8 komentara
Dragan Mujan/Nova.rs

Filmski centar Srbije objavio je rezultate konkursa za finansiranje različitih žanrova i formata za 2023, sa ukupno 3,3 miliona evra za 24 projekta i 10 scenarija u nastajanju.

Najveći dobitnik je Srđan Dragojević, koji je dobio sredstva za dva projekta. Za oba će producent biti Biljana Prvanović i Delirijum film, objavljeno je na sajtu cineuropa.org.

Povezane vesti

Za film „Osmi mart“ opredeljeno je 350.000 evra, a baziran je na priči makedonske književnice Rumene Bužarovske.

To je „feministička i antiimperijalistička komedija“ koja prati univerzitetsku profesorku koja ima problem sa alkoholizmom i biva pozvana na proslavu Dana žena u rezidenciju američkog ambasadora.

„Potom se film razvija kao Zabava Blejka Edvardsa, gde profesorka spontano uništi žurku“, rekao je Dragojević za Cineuropa.

Još 270.000 evra otišlo je za Mlečne zube, dečiji omnibus baziran na zbirci priča hrvatske autorke Lane Bastašić.

Dragojević ovaj film opisuje kao „divlje priče za decu“, a sastoji se od šest priča, koje idu od gotičkog horora do komedije, o tome kako autoritarne institucije, poput škole, crkve i roditelja ugrožavaju detinjstvo junaka.

U izjavi za Nova.rs, Dragojević je rekao da finansijska sredstva dobija svake sedme godine.

„Tako je bilo i sa ‘Paradom’ i ‘Nebesima’ i evo, nakon šest godina redovnog konkurisanja i odbijanja, opet isto“, ocenio je Dragojević.

Mladen Đorđević (Radnička klasa ide u pakao) dobio je 360.000 evra za Ljubavnu sobu, u kojoj nastavlja svoj niz priča o ljudima sa margine. Radi se o socijalnoj drami sa elementima komedije, smeštenoj u zatvorskoj sobi za posete. Produciraće je njegova kompanija Banda.

Srđan Anđelić, najpoznatiji kao scenarista srpskih serija i filmova poput „Munja“ i „Munja: Opet!“, takođe je dobio 360.000 evra za svoje drugo rediteljsko delo „Poslednji pirati“, muzičku komediju u produkciji beogradskog Romarija.

I na kraju, Momir Milošević, čiji prvi film „Otvorena rana“ je bila niskobudžetna linčovska fantazmagorija, dobio je 214.000 evra za „Sapun“, dramu, misteriju i horor.

Kada se radi o dugometražnim dokumentarcima, Mladen Kovačević, autor „Još jednog proleća“ dobio je 64.000 evra za Korio, o dve Jugoslovenke koje odlaze u Severnu Koreju 1987 sa svojom majkom da posete svog oca koji tamo radi.

Marko Grba Singh i Danijel Keter su se udružili u projektu Stratum, za koji su dobili 55.000 evra, a bavi se višeslojnim odnosima između Srba i Albanaca na Kosovu.

Odbijeni su, između ostalih, filmovi reditelja i scenariste Dragojevića „Bilo jednom na istoku“ i „Škartovi“, kao i „U međuvremenu“ reditelja i scenariste Gordana Matića, donedavnog direktora FCS-a, koji je smenjen s čela Filmskog centra Srbije samo mesec i po dana pre isteka mandata a ova institucija stavljena u v.d. stanje. Među tridesetak odbijenih projekata je i „Nivo tolerancije“ reditelja i scenariste Ognjena Sviličića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare