Fejt i Branko na početku Beldoksa: Baba je dijamant, ona je zvezda filma

Kultura 06. sep 202111:01 > 11:06 0 komentara

Festival dokumentarnog Beldoks će 9. septembra ispred Muzeja Jugoslavije otvoriti dokumentarac “Fejt i Branko” Ketrin Hart, koji prati odnos dvoje muzičara – Britanke Fejt Eliot i Branka Rosića, Roma u Srbiji. Film je najavljen kao “divna, topla, ljubavna priča dvoje divnih ljudi i muzičara”.

Sniman tokom sedam godina, ovaj intimni dokumentarac prati ljubav i odnos dvoje muzičara, britanske harmonikašice Fejt Eliot i romskog violiniste Branka Ristića.

POVEZANE VESTI

„Ova premijera nam znači mnogo oboma: Srbija je zemlja u kojoj smo se nas dvoje i Ketrin upoznali pre 11 godina, i naša srca su ovde”, rekli su Fejt Eliot i Branko Ristić, glavni protagonisti ovog ostvarenja.

Fejt je pre 11 godina doputovala u Srbiju kako bi naučila da svira harmoniku na romski način. Tada je upoznala romskog violinistu Branka i, uprkos jezičkoj barijeri, njih dvoje se, spojeni zajedničnom strašću prema muzici, zaljubljuju jedno u drugo.

Nošeni muzičkom hemijom, venčavaju se i duet kreće na put. Koliko je Fejt slobodnog duha i privilegovana, toliko je Branko bez iskustva sa putovanjima i vezan za svoju porodicu, ali oboje veruju da jedno drugom život čine boljim. Njihova ljubav biva stavljena na test kada spoznaju vlastite razlike, i kada shvate da je muzika možda jedino što im je zajedničko, navodi se u opisu filma.

Ljubavni rolerkoster u režiji Ketrin Hart građen je u ritmu romske muzike i baš poput neuhvatljivih nota slika se „nemoguća” ljubav Britanke i Roma iz Srbije. Nakon jedinstvenog spoja njene harmonike i njegove violine, i njihova srca se povezuju, nesvesna koliko barijera tek treba da sruše. Dok Fejt otkriva sve čari neizvesnog romskog života, Branko u vizi za Ujedinjeno kraljevstvo vidi novi život. Međutim, taj novi život ne pruža mu svu onu sreću za kojom je tragao. Njegov svet je na korak od raspada, ali ne zbog raspršavanja sna o boljem životu na zapadu, već zbog ljubavnog brodoloma.

Može li ljubav da nadjača sve razlike, da približi udaljene svetove i da trijumfuje u slavu muzike, pitanja su koja u filmu „Fejt i Branko” postavlja rediteljka Ketrin Hart.

Film je realizovan u produkciji „This and That Productions” i „Cathartic Films” i podržan je sredstvima Filmskog centra Srbije i Ministarstva za kulturu Republike Srbije. Producentkinje su Snežana van Hauevelingen i rediteljka Hart, koja je i direktorka fotografije. Film su montirali Dragan von Petrović i Ljubodrag Starovlah, autori muzike su glavni protagonisti – Fejt Eliot Ristić i Branko Ristić, a dizajn zvuka Zoran Maksimović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!