“Feministička avangarda“, bečka Verbund kolekcija u MSUV

Kultura 19. maj 202211:59
Karin Mak, iz serije San o peglanju, 1975_2019. © Karin Mack _ Pravo na korišćenje fotografije Beč 2022 _ VERBUND kolekcija, Beč

Izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč” biće svečano otvorena večeras u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u okviru programa “Heroine” Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Na otvaranju će govoriti Branislava Sekulić, direktorka MSUV, dr Gabriele Šor, kustoskinja izložbe i direktorka Verbund kolekcije, Adrijan Fajks, direktor Austrijskog Kulturnog Foruma u Beogradu, i dr Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe, MSUV.

“Izložba „Feministička avangarda 1970-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč“ predstavlja jedinstvenu priliku da se, na jednom mestu, sagleda umetnička praksa internacionalno priznatih umetnica, koje do sada uglavnom nisu imale priliku da budu predstavljene u našoj sredini. Istovremeno, to je i mogućnost da se napravi paralela i ukaže na pozicije umetnica iz lokalnog umetničkog konteksta, prezentacijom umetničkih radova iz kolekcije MSUV kroz izložbu „Na putu slobode“. Cilj je afirmacija ženskog doprinosa razvoju istorijskih umetničkih praksi i ukazivanje na značaj emancipacije muzejskih institucija i šire javnosti”, ističe kustoskinja Sanja Kojić Mladenov.

U okviru izložbe će biti održana vođenja kroz izložbu i dva prateća programa. U petak 20. maja u 18 časova, u Kino Sali MSUV, biće održana promocija knjige Katalin Ladik „Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik“, u izdanju Saveza Feminističkih organizacija „(Re)konekcija“ iz Novog Sada. U sredu 25. maja u 19 časova, u istom prostoru će biti predstavljena knjiga Jasmine Tumbas, „I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism” (Manchester University Press, 2022).

Ova međunarodna grupna izložba obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije VERBUND, od kojih će se za izložbu u Novom Sadu napraviti poseban izbor, uz segment radova umetnica iz kolekcije MSUV.

Kustoskinja izložbe “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz Verbund kolekcije, Beč” je dr Gabriele Šor, a izložbe “Na putu slobode” iz kolekcije MSUV je dr Sanja Kojić Mladenov.

Među umetnicama zastupljenim u Verbund kolekciji su: Džudi Čikago, VALIE EXPORT, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Sindi Šerman, Birgit Jurgensen i druge.

Partneri na projektu su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, VERBUND COLLECTION, Beč, Austrijski kulturni forum iz Beograda i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Komentari

Vaš komentar