Fest otvara „Strahinja Banović“, gosti Mihalkov, Đenoveze…

Kultura 03. jan 202214:081 komentar
Izvor: Promo / Aleksandrija Ajduković

Italijanski reditelj Paolo Ðenoveze i američki glumac Kejleb Londri Džons, dobitnik Zlatne palme za mušku ulogu u Kanu prošle glodine, doći će na jubilarni 50. Fest koji će biti održan od 25. februara do 6. marta pod sloganom "Novi hrabri svet", najavio je gradski sekretar za kulturu Ivan Karl. „Strahinja Banović“, najnoviji film reditelja Stefana Arsenijevića, i višestruko nagrađivano ostvarenje, otvoriće FEST. To će biti i srpska premijera tog filma, piše FCS.

Ivan Karl je rekao da ruski reditelj Nikita Mihalkov stiže na otvaranje ili zatvaranje festivala, a da se uskoro očekuje i odgovor američkog reditelja Olivera Stouna o mogućem dolasku na 50. Fest.

„U ovom momentu na vezi smo i sa tri holivudska imena i verujem da će neko od njih takođe biti gost Beograda i jubilarnog Festa“, dodao je.

Kako je rekao, 50. Fest, van konkurencije, svečano otvara film „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, dok takmičarski program počinje još jednim sjajnim srpskim filmom „Mrak“, Dušana Milića.

„Predsednik žirija festivala je Miloš Biković, dobitnici Beogradskog pobednika za doprinos svetskom filmu su Emir Kusturica i Miki Manojlović kojima će priznanja biti uručena na otvaranju festivala. Dan kasnije će biti promovisano drugo dopunjeno izdanje knjige o Emiru Kusturici autora Gorana Gocića u okviru edicije „Festovih 50″ Biblioteke grada Beograda, koja će tokom Festa predstaviti i monografije Maje Medić o Nebojši Ðukeliću i Milana Nikodijevića o Dinku Tucakoviću“, najavio je Karl.

Komentari

Vaš komentar