N1 u staroj klanici: Savršen spoj horora i metal muzike

Kultura 06. jul 202218:31 > 07. jul 2022 11:33 5 komentara

Drakulino dugo konačište, horor murali, stejdž ispred klanice i bioskopsko platno u njoj - prvi festival horor filmova i metal muzike Slaughter održan je u Doljevcu.

Po rečima umetničkog direktora festivala Dejana Ognjanovića festival umetničkog horor filma u klanici je poput cveta koji niče iz ruševina.

POVEZANE VESTI

„Umesto predavanja o propasti i beznađu, ovde niče nešto lepo i kreativno, pritom se ne radi o lažnoj predstavi, o nekakvoj kvazi normlanosti, već o suočavanju sa univerzalnim hororima. “

„Što se filmova tiče, ideja je da prikažemo što je moguće veći dijapazon žanrova i podžanrova u okviru horora, kao i što više glasova svetske i evropske kinematografije. Odnosno, pored američkih, engleskih, ovde se mogu videti indijski, grčki, austrijski filmovi… a za ovo je jedinstvena prlika da se ti filmovi vide u našoj zemlji“, dodao je.

„Metal muzika i horor su odličan spoj, a metal će prosto uvek biti popularan. Ove godine napravili smo spoj najaktuelnijih bendova sa domaće scene, a stižu nam bendovi iz Grčke i Bugarske“, rekao je umetnički direktor muzičkog programa Željko Ljubić.

Zidovi klanice oslikani su scenama iz kultnih horor filmova.

„Na zidu možete videti presek istorijata razvoja horora.. Sve je krenulo od Nosferatua, a ima nečeg poetičnog i simboličnog u činjenici da je u pitanju priča o čudovištu koje ne umire, poput horor žanra koji opstaje, evoluira i menja se“, rekao je ilustartor Aleksa Škočajić.

„Uglavnom se bavim figuracijom, pa sam i u sferi horora izabrala žensku figuraciju. Radila sam scene iz japanskog filma Ring, kao i iz filma Underworld. Takođe, jedno žensko lice naslikala sam iz glave“,  rekla je slikarka Zorica Ilić.

„Veoma mi je velika čast i zadovoljstvo što sam pobednik  ovako odličnog festivala horor filma i hevi metal muzike. Mislim da je veoma dobra ideja kombinovati horor filmove i metal muziku, i uzivao sam sve vreme tokom trajanja Slotera – možete da idete na film, sa filma na koncert. Siguran sam da mi neće dati da ponesem nagradu kući avionom, možda mogu da mi je pošalju poštom, ali siguran sam da me neće pustiti u avion sa macolom“, izjavio je dobitnik glavne nagrade filmskog festivala, reditelj Norbert Fafenbihler.