Festival mladih kompozitora „Isidora Žebeljan“ otvoren u Kragujevcu

Kultura 15. jun 202121:40 > 17. jun 2021 21:34 1 komentar
Foto: Milan Nikić

Prvi Internacionalni festival mladih kompozitora "Isidora Žebeljan" otvoren je večeras u Kragujevcu, a prve večeri proglašeni su i pobednici takmičenja mladih kompozitora.

Takmičilo se 60 kompozitora iz 25 zemalja iz celog sveta, a pobednik je San Vu iz Australije. Drugo mesto među mladim kompozitorima na festivalu pripalo je Veljku Nenadiću iz Srbije, a treće C Long Juu iz Kine.

Žirijem festivala je predsedavao Ivo Josipović, kompozitor iz Zagreba i bivši predsednik Hrvatske.

Na otvaranju festivala u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji su o Isidori Žebeljan govorili glumci Svetozar Cvetković i Anica Dobra.

Prvo festivalsko veče bilo je posvećeno delima prerano preminule srpske kompozitorke Isidore Žebeljan, a festival se završava u četvrtak.

Isidora Žebeljan je najizvođeniji kompozitor iz Srbije na svetskoj muzičkoj sceni. Nakon uspeha opere Zora D, neprekidno je dobijala porudžbine najznačajnih institucija i muzičkih festivala iz celog sveta, kao što su Fondacija Berlinske filharmonije, Venecijansko bijenale, Dženezis Fondacija iz Londona, festivali u Bregencu i Sijeni i mnogi drugi.

Bila je prvi srpski stvaralac čiju je kompoziciju izveo i snimio Simfonijski orkestar BBC. Ekskluzivni izdavač njene muzike je Rikordi-Universal iz Milana, a njene partiture objavljuje i Donemus iz Holandije.

Berlinski časopis ”Der Freitag” uvrstio je Isidoru Žebeljan među deset najperspektivnijih javnih ličnosti u svetu za 2009. godinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare