Film „Beograd 2041: Povratak u budućnost“: Možemo do čuda od grada

Kultura 11. okt 202118:13 > 18:212 komentara

Ministarstvo prostora nedavno je predstavilo film "Beograd 2041: Povratak u budućnost". Povod filma je izrada Generalnog urbanističkog plana Beograda za period od 2021. do 2041. godine. Ideja vodilja iza filma, a trebalo bi da bude i iza plana, navodi taj kolektiv, jeste pitanje: U kakvom gradu želimo da živimo? Kako se odnosimo spram narastajućih problema i šta radimo da on bude adekvatno mesto za život za 20 godina.

„Mi smo u ovome videli generacijsku prilku da razgovaramo o budućnosti ovog grada, jer se GUP radi na 20 godina.. očekivali smo da taj dijalog dođe od institucija, ali on je nažalost izostao i sami smo želeli da otvorimo mogućnost da pričamo o mogućnostima razvoja grada“, kaže urbanistkinja i arhitektica Iva Čukić iz tog kolektiva.

Ovaj film treba da bude kolektivan napor mapiranja problema, ali i davanja predloga rešenja kako možemo da živimo bolje u gradu u narednih 20 godina.

Autor filma je Vladimir Milovanović, a u njemu govore Mirjana Jovanović, Mirko Popović, Ana Džokić, Dušan Čavić, Jasmina Đokić, Vladimir Đurđević, Slavica Čepić, Nikoleta Petković, Zoran Rubinjoni, Zoran Bukvić i Iva Čukić.

U filmu su korišćeni arhivski snimci iz filma iz 1972. „Beograd u 21. veku“ RTS-a o tadašnjem urbanističkom planu.

Govoreći o tom planu, ona je rekla da je njegov kvalitet bio to da je to bio društveni dogovor o budućnosti grada, za razliku od današnje situacije „gde smo mi potpuno izopšteni iz bilo kakvog razgovora o tome u kakvom gradu želimo da živimo“.

„Apsolutno možemo da napravimo čudo od ovog grada i to je najveća motivacija ljudi koji stoje iza ovog filma, a to su pokazale i brojne inicijative koje se u Beogradu bude i rade zajedno, pokušavaju da naprave bolji život u Beogradu za sve nas, i spreče uzurpaciju javnih dobara i javnih prostora koja se svakodnevno dešava“, zaključila je ona.

Komentari

Vaš komentar