Film „Najbolji golman na svetu“: Petar Radenković, superheroj i golmanski kralj

Kultura 29. sep 202214:56 3 komentara
Printscreen

u Beogradu je održana svečana premijera dokumentarnog filma „Najbolji golman na svetu“. Uz prisustvo velikog broja zvanica iz sveta sporta i javnog života, nakon četiri godine rada na projektu, svetlost dana je ugledala priča o Petru Radenkoviću Radiju koji je dostigao status fudbalske legende u Nemačkoj 60-ih braneći za fudbalski klub Minhen 1860, a u rodnoj zemlji ostao potpuno nepoznat.

Priča prati njegove početke kada je sasvim slučajno postao golman, gotovo po naredbi nadređenih iz kluba, uprkos tome što je on mislio da je najbolji na poziciji halfa. Zatim, kako je i zbog čega je odlučio da postane jugoslovenski fudbalski disident i prvi fudbalski gastarbajter u Nemačkoj i na koje je sve načine uticao na nemački fudbal i nemačko društvo tog vremena, i to ne samo kao golman već kao harizmatična osoba po ugledu na Muhameda Alija. Postao je neizbrisivi deo nemačke pop kulture i prva super zvezda novoosnovane Bundeslige.

Od prvog dana kada je počeo da igra za tim Minhena 1860, taj klub u razmaku od pet godina postaje najtrofejniji klub Nemačke, a Radi simbol uspeha i napretka kluba. Obožavaoci su ga saletali sa svih strana, a on se fotografisao sa njima i davao autograme kao da je pop-zvezda. Snimio je pesmu „Bin I Radi bin I Koing“ (Ja sam Radi, ja sam kralj) koja u rekordnom roku postaje hit.

Među njegovim prijateljima su legende fudbala Bekenbauer, Uve Zeler, Sep Mejer, a među fanovima koji o njemu govore kao o super heroju su i Hulio Iglesias, Verner Hercog, Vim Venders, Zubin Mehta, pa čak i Angela Merkel. Nakon povlačenja iz sporta, Petar se u poznijim godinama vraća u Beograd. Šeta ulicama glavnog grada, a niko ga ne zaustavlja. Ljudi prolaze pored njega i ne znajući da je u pitanju Petar Radenković Radi, superheroj i golmanski kralj.

Projekcija održana u MTS dvorani izazvala je gromoglasne aplauze i ovacije publike za Petra Radenkovića i autorsku ekipu filma.

„Očekivao sam da će film naići na interesovanje, ali ne i na ovako oduševljenje koji ste mi vi priredili. Želeo bih da kažem nešto u mom stilu – naslov filma nisam ja izmislio, ali nemam ništa protiv“, započeo je obraćanje glavni akter filma, Petar Radenković praćen gromoglasnim aplauzom i dodao:

„Veoma sam uzbuđen i želim da pozdravim sve prisutne, a naročiti kompliment da uručim autorskoj ekipi filma. Želim da se zahvalim mojoj Bobi jer me je podržala da mogu da izdržim ovaj dugotrajan rad na filmu. Poželeo bih svima dobro zdravlje i puno uspeha da ostvarite vaše snove isto kao što sam i ja ostvario svoj san“.

Na reči Petra Radenkovića nadovezala se autorka filma Katarina Sinđelić koja je istakla zadovoljstvo nakon održane premijere: „Šta reći posle četiri godine snimanja filma i nakon ovakvih ovacija koje su se dogodile na kraju projekcije. Reditelj Vladimir Kurćubić i ja smo tokom čitavog ovog procesa pravljenja filma razmišljali šta nam je najvažnije kada se film završi, a to je da Petar Radenković bude srećan. Dobili smo njegovu sreću i zadovoljstvo jer nije bilo lako prikazati nečiji život, a da ta osoba posmatra na velikom platnu sopstveni život iz našeg ugla. To nam je bila ideja vodilja i zbog toga smo neizmerno srećni“, zaključila je Katarina Sinđelić, piše Danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare