Film o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića: „Dosta govori o svakom vremenu“

Kultura 20. sep 202319:53 2 komentara
Printscreen

Film "Što se bore misli moje" o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, bazično je političko-istorijski triler jer je u centru svega - zavera, koja se realno desila, rekao je za N1 reditelj tog ostvarenja Milorad Milinković.

Reditelj koji je široj publici poznat po filmovima „Mrtav ladan“ i „Čitulja za Eskobara“, publici sada predstavlja novo ostvarenje, uzbudljiv istorijski triler, koji govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i o događajima koji su prethodili samom tragičnom činu.

Ove godine se obeležava 200 godina od rođenja jednog od najvažnijih i najtragičnijih vladara koje smo imali.

Premijera filma u Beogradu održava se večeras. O filmu, ideji koja ga je pokrenula, o istorijski potkrepljenim dokazima koje je vadio iz arhiva, govorio je za N1 reditelj filma Milorad Milinković.

„Film ima nekoliko slojeva, i romatnični, ali bazično je političko-istorijski triler jer je u centru svega zavera, koja se realno desila. I kako se obično dešava, vrlo brzo se otrkiju izvršioci, na kraju su ih 18 osudili na smrt. Ali mi idemo korak dalje i kažemo i ko su nalogodavci, bar za koga mi misiimo da su nalogodavci, ne samo konkretni ljudi nego i sile“, kaže reditelj.

Sve istorijske činjenice u filmu su prikazane apsolutno tačno, dodaje on. „Nismo ništa promenili, samo smo popunili rupe, ono što se ne zna, malo smo dodali kako mi mislimo, te rupe koje istorija nikad neće saznati“, rekao je.

Knez Mihailo verovao je da ga Srbija nikad neće ubiti, podsetio je reditelj, godinu dana ranije je oslobodio Srbiju od Turske vojske.

To je bio čovek koji je govorio nekoliko jezika vrlo tečno, pisao pesme, svirao klavir, bio je to vrlo netipičan vladar, dodaje Milinković.

On se čudi da ranije nije napravljen film na ovu temu.

„Čudim se, ali i razumem da se u vreme komunizma nisu bavili dinastijama, ali posle se niko nije bavio Obrenovićima, pogotovo ne atentatom, koji dosta govori uopšteno – ne samo o tom vremenu, nego o svakom vremenu“, ističe on.