Filmski festival u Sopotu, dvogodišnja produkcija srpskog filma

Kultura 07. jul 202120:55 1 komentar
Promo

Publika će na filmskom festivalu u Sopotu imati priliku da vidi 36 filmova, a biće dodeljene i nagrade za životno delo 49. po redu te manifestacije, najavili su organizatori. Posthumno će ova nagrada pripasti Veri Baronijan, jednoj od najistaknutijih filmskih i televizijskih montažerki, precizirano je.

Umetnički direktor festivala, Aleksandar Avramović podsetio je da, iako je korona odložila prošlogodišnje izdanje festivala, sledeća godina je ta koja je predviđena za proslavu lepih sećanja i stvaralaštva jer se tada navršava 50 godina od kada su održane prve “filmske svečanosti slobode”.

“Zbog toga smo ponosni što i „Statueta slobode“ traje kao priznanje za slobodnu umetničku misao i što je, dugotrajno obeležje najboljih u našem filmskom stvaralaštvu. Naša statueta je ovih dana narasla do statue, zauvek vidljive skulpture, na najvažnijoj sopotskoj lokaciji, ispred bioskopske sale Centra za kulturu.” Napomenuo je da će predstojeća filmska smotra u Sopotu biti više nego reprezentativni uzorak dvogodišnje produkcije i umetničkih dometa srpskog filma.

Aleksandar Avramović je istakao da će se filmom “Uprkos magli” odati pošta velikanu srpske, jugoslovenske i evropske kinematografije, Goranu Paskaljeviću koji nas je u međuvremenu zauvek napustio. U ime festivala, iskazao je neizmernu zahvalnost i poštovanje desetinama filmskih umetnika i radnika, koji su se, „u minule dve godine, preselili u večnost. Svi oni su svoja znamenita dela i velika znanja ugradili u trajanje i dostignuća našeg Festivala“.

Avramović je najavio nagrade za životno delo 49. FFS. Posthumno će ova nagrada pripasti Veri Baronijan, jednoj od najistaknutijih filmskih i televizijskih montažerki.

„Publika u Sopotu će imati priliku da pozdravi veliku damu srpskog i jugoslovenskog filma, pozorišta i televizije, nedostižnu umetnicu Miru Banjac. Ona će Statuetu slobode imati prava da doživi i kao zahvalnost za svoju mladalačku hrabrost, kada je, sa puškom u ruci, učestvovala u herojskim borbama za oslobođenje Jugoslavije od fašizma. I pobedila, kao i u umetnosti glume u decenijama koje su sledile, do današnjih dana. U njenu čast, u Galeriji Czk Sopot gostovaće izložba Pozorišnog muzeja Vojvodine Lica Mire Banjac, a očekuje nas i prigodan stručni skup o njenom velikom delu.”

Takođe, Avramović je skrenuo pažnju da će za Beograđane, koji ne mogu da dođu u Sopot, najbolji filmovi ovogodišnjeg festivala, biti prikazani u programu SOFEST PLUS u Domu omladine u Beogradu, u ponedeljak, 19. jula. Ulaz je besplatan, kao i za sve projekcije u Sopotu.

Avramović je napomenuo i da će ukupnom bogatstvu ovogodišnjeg festivalskog programa doprineti autori i saradnici šest studentskih kratkih igranih filmova. Ni u ovom festivalskom izdanju neće izostati program za decu sačinjen od četiri naslova.

Publika u Sopotu će imati priliku da vidi 36 filmova, istakao je umetnički direktor festivala, i dodao da su u Sopotu, festivalski dani vreme slavlja i lepog raspoloženja, kako za domaćine, tako i za goste.

U žiriju festivala su Slobodan Skerlić, reditelj, Milan Nikodijević, producent i Jovan Marković, scenarista.

Suzana Anastasov Marković, direktorka centra za kulturu u Sopotu, istakla je da je Filmski festival u Sopotu jedna od najvećih kulturnih manifestacija u opštini Sopot, gde se zbog nje organizuju dolasci, godišnji odmori i da se jedva čeka njen početak.

Predsednik opštine Sopot i predsednik Odbora festivala Živorad Milosavljević podsetio je da je Grad Beograd uvrstio sopotski festival u značajne manifestacije od interesa za grad i samim tim podigao na viši nivo ono na čemu se godinama u Sopotu radilo.

“Cebef pokriva poslove koje mi praktično ne bismo mogli sami da obavimo, a Grad Beograd, samim tim što vodi računa o ovoj manifestaciji, doprinosi zajedničkom cilju širenja i decentralizacije kulturnih dešavanja. Kao rezultat toga, publika dolazi na festival i iz okolnih šumadijskih opština, a zahvaljujući ovom festivalu mnogi stvaraoci postaju “stanovnici Sopota” što podstiče kulturni i privredni razvoj opštine”, rekao je Milosavljević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare