Fotografije „u četiri oka“: Tibet, afričke savane, mističnost Japana…

Kultura 04. sep 202220:24 komentar
HIISHII

Fotografski par Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna, poznatiji kao Hiishii studio, koji poput dvojca bez kormilara, već više od jedne decenije istražuju razne krajeve sveta, od 23. septembra u Silosima na Dorćolu predstavljaju jedinstvenu izložbu fotografija – Add Horizons.

U potrazi za jedinstvenim doživljajima koje pretvaraju u večne piksele fotografija, njihove fotografije su preplavaljene adrenalinom izazvanim putovanjima koja izgledaju kao da nemaju ni početak ni kraj, saopštili su organizatori.

Ovoga puta oni vas vode na 11 neverovatnih destinacija i kroz svoju verziju sveta pozivaju publiku da zakorači u sasvim novu dimenziju doživaljaja prirode i putovanja, bez bojazni da će bilo šta loše da vam se desi, osim što možete ostati bez daha.

Ovo nestvarno fotografsko iskustvo koje traje više od 15 godina sublimirano je na jednom mestu, pa će tako u samo jednom potezu publika moći da uživate u visoravni Tibeta, afričkim savanama, scenama u kojima dominiraju divlje životinje, pustinji Jordana, zanimljivim ljudima Burme, japanskoj mističnosti, kao i najskrivenijim mestima koja možda još niste uspeli da posetite u Srbiji.

Beogradska publika će moći da ’’otputuje’’ na ovoj izložbi na brojne egzotične destinacije i doživi magiju koju ovaj dvojac stvara na svojim putovanjima više od 10 godina.

„Promatrajući njihov rad ima se utisak da oni nikada ne miruju, uvek spremni da upere objektiv u sasvim nesvakidašnjim situacijama, stavljajući u prvi plan svoju nomadsku prirodu“, navodi se u saopštenju. Na taj način, oni daju priliku da se uroni u uzburkani okean sadržaja koji reflektuje njihovu duboku intimu, promatrajući svet iz dve perspektive i ne razmišljajući mnogo koliko daleko mogu da se otisnu zarad besprekornog kadra. Njihovi horizonti postaju beskrajni prostor najrazličitjih senzacija koje na momente mogu i da uznemire, ali na onaj dobar način, kao kada se stoji na ivici litice i gleda pravo u ambis.

„Njih dvoje se tako, bez sumnje, prepuštaju lepoti divljina i neistraženih predela što rezultira upečatljivim rezovima. Retkost je sresti ovakve autore koji uspevaju da pomire različite senzibilitete, koji se istovremeno prepliću i poput savršenog mozaika uklapaju u jednu ogromnu sliku koja vas na svaki način uporno inspiriše da u svim predalima pronađete onu najdalju tačku doživaljaja probijajući granice sopstvenog vidokruga“, dodaju organizatori.

Add horizons izložba je pogled na svet u četiri oka. Autori lutaju i traže momente za pamćenje.

Poseban kuriozitet izložbe je činjenica da su fotografije rađene na velikim formatima i da svetle u mraku, te će ovo putovanje biti po svemu jedinstveno, a posetiocima će pružiti nezaboravni vizuelni doživljaj.

Kako sami kažu, njihov ceo život je jedna velika avantura i u proteklih 13 godina zajedno su obišli preko 50 zemalja odakle donose najzanimljivije trenutke i mesta zabeležene na kameri.

Nakon 10 godina od svoje velike izložbe na Kalemegdanu, Add horizons je njihova peta velika izložba po redu, koja čini važan presek njihovog celokupnog opusa.

Publika može da pogleda postavku do 6.oktobra.