Francuska kupila originalni rukopis Markiza de Sada za 4,5 miliona evra

Kultura 10. jul 202108:56 1 komentar
Pixabay (Ilustracija)

Francuska je nabavila originalni rukopis "120 dana Sodome" Markiza de Sada za 4,5 miliona evra, sačuvavši to delo koje je smatra nacionalnim blagom, objavilo je Ministarstvo kulture Francuske.

Erotsko remek-delo iz 18. veka imalo je burnu sudbinu, ali budućnost mu je sada sigurna nakon što je privatni donator uložio novac.

Ministarstvo kulture je u decembru 2017. zaustavilo prodaju na aukciji proglasivši delo nacionalnim blagom i zabranilo njegov izvoz iz Francuske.

Sada je platilo 4,55 miliona evra kako bi ga zadržalo u zemlji.

Pre intervencije države, rukopis je trebalo da bude prodat na aukciji istorijskih dokumenata u vlasništvu francuske investicione kompanije Aristofila, zatvorene pre dve godine zbog skandala u kom su investitori izgubili sav novac.

Kontroverzno delo o četvero bogatih sladostrasnika u potrazi za vrhunskim seksualnim užitkom de Sad je napisao na komadima pergamenta koje je prošvercovao u ćeliju u zatvoru Bastilja.

Novac za kupovini na aukciji dao je Emanuel Busar, bivši investicioni bankar, a rukopis će ući u kolekciju biblioteke Arsenal u Parizu, podružnice Francuske nacionalne biblioteke.

Francuski sudovi zaplenili su 130.000 istorijskih dokumenata koje je Aristofil 2015. kupio za svoje investitore, nakon što je policija otkrila da je kompanija zapravo velika piramidalna prevara.

Progonjen tokom kraljevskog režima i nakon Francuske revolucije, markiz pravog imena Donatjen Alfons Fransoa de Sad (1740-1814) dobar je deo života proveo u zatvoru.

Književne zasluge nisu mu bile priznate sve do 20. veka kada je zgražavanje nad njegovom literaturom zamenilo razumijevanje njegovih ideja sažetih u pojmu „sadizam“ nazvanom po njemu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare