Futro: Greška kao život i ljudskost, humor – bafer zona za zdrav razum

Kultura 26. jun 202212:55 0 komentara

Jako je težak zadatak biti ironičan danas, ali sa konstruktivnom porukom, ocenjuje vizualni umetnik i grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro. "Taj humoristički otklon od realnosti služi kao bafer zona, da sačuvamo zdrav duh", rekao je on, govoreći o svojoj izložbi "Percfet" koja je u galeriji “Haos” otvorena do kraja juna.

Ovaj nagrađivani grafički dizajner bavi se fenomenom perfekcija, odnosno usiljenim postulatima koje nam servira reklamna industrija, preispitujući naša ustaljena pravila i težnju ka savršenom.

Izložba u galeriji „Haos“ njegov je pokušaj da se suoči sa svetom koji ga okružuje, kako kaže, ne nužno profesionalni, već medijski svet. U svom studiju radi krativne komunikacije za druge klijente, ali ima potrebu da „kaže više“.

„Ja sam profesionalac koji ima više nešto da kaže nego što je naručeno, i taj višak i recidivi koji se nalaze u današnjem šumu komunikacija, pogotovo vezanih za perfekciju, savršenstvo i površne informacije sa ekrana, a niko ne ulazi dublje u suštinu i jedino kad vidimo grešku to nam skrene pažnju… Shvatimo da je u grešci život i da se tu nalazi nešto što će nam produbiti saznanje – šta se događa, što sad ovo nije savršeno… Zato se izložba zove Percfet, a na Perfect, i bavi se isključivo sitnom greškom, koja znači život, dušu, ljudskost, a ne neke druge androgene pojave, digitalne i tako dalje…“, navodi umetnik.

Kako je objasnio, tekstovi imaju svoje nadahnuće u dekonstruktivizmu, Monti Pajtonu takoše, ali i zenitizmu, koji je naše nasleđe. „Te reference mi i vizuelno jako znače. Ilustracije su inpirisane i reklamama iz četrdesetih godina, kada su reklame usred rata nudile bolji život…ništa se mnogo nije promenilo do danas“, dodaje on.

Pošto je i sam često u reklamnom biznisu i dizajnerskom poslu, kako kaže, ima potrebu da to iskritikuje i izmeni iznutra „kako zna i ume“.

„To je taj humoristički otklon od realnosti koji služi kao bafer zona, da sačuvamo zdravo telo – što bi rekla Konstrakta, i zdrav duh, i da probamo da sagledavamo stvari nekim čistijim očima“, rekao je Futro.

To je, dodaje, jako težak zadatak – biti ironičan danas, ali sa konstruktivnom porukom.

Suština izložbe i razlog zašto sam je predstavio javnosti, navodi Futro, jeste da se drugi ljudi u tome prepoznaju, nadahnu, i bar da promišljaju o tome što vide i ne veruju svakoj sitnici koju čuju i vide u medijima.