Gojković najavljuje premeštanje Teslinog muzeja i veće plate u kulturi

Kultura 11. apr 202408:48 20 komentara
N1

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da je Ministarstvu finansija ove nedelje upućen predlog za povećanje osnovica plata u kulturi, navodeći da je 2015. godine, dok je ministar bio Ivan Tasovac, preskočen segment kulture u povećanju plata za javni sektor i od tada kultura kasni što mora da se reši.

„Razgovori dva najveća sindikata sa Ministarstvom kulture i Vladom, odnosno bivšom premijerkom su doveli do toga da smo potpisali sporazum još u decembru 2023. godine na osnovu kog je formirana radna grupa. Došlo se do predloga, koji je juče upućen Ministarstvu finansija, Ministarstvu za lokalnu samoupravu i Generalnom sekreterijatu Vlade i kojom je previđeno povećanje osnovice, a nakon toga se dalje razgovara o koeficijetnu“, rekla je Gojković.

Pročitajte još:

Ona je navela i da je najvažniji projekat koji je njeno Ministarstvo predložilo da uđe u „Srbija 2027“, Muzej Nikole Tesle jer zaslužuje bolji prostor u kome će moći da se izloži čitava postavka onog što Muzej poseduje, a sada je veliki deo materijala u podrumu.

„Vlada je donela odluku da novi prostor Muzeja bude na jednom od poteza Beograda na vodi, ka Sajmu, i radi se projektni zadatak“, objasnila je Gojković za NIN.

Ona je navela da je dobra ideja da se Hala 1 Beogradskog sajma pretvori u Operu, navodeći da je ideja potekla od ministra finansija Siniše Malog i dodala „to je odlično, originalno i interesantno“.

Takođe je istakla da će se graditi zgrada Filharmonije i opovrgla navode „onih koji javno tvrde da je država odustala od toga, iako znaju da to nije istina“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare