Georgi Gospodinov u Beogradu

Kultura 21. sep 202315:30 0 komentara
Phelia Baruh

Georgi Gospodinov, ovogodišnji dobitnik Međunarodne nagrade Buker, proslavljeni bugarski pisac i Geopoetikin autor, gost je Kulturnog centra Grad gde će u utorak zajedno sa glavnim urednikom Geopoetike Vladislavom Bajcem učestvovati u književnom dvouglu u okviru programa pod nazivom Booking Balkan.

U „Vremenskom skloništu“ enigmatični Gaustin otvara “kliniku za prošlost” koja nudi obećavajuće izlečenje od Alchajmerove bolesti: svaki sprat oživaljava pojedinu deceniju do najsitnijih detalja, prenoseći pacijente vremenski unazad.

Međutim, zahvaljujući ubedljivosti ovog čina, značajno počinje da raste broj zdravih ljudi koji kliniku vide kao “vremensko sklonište” nadajući se da će u njoj pobeći od užasa sadašnjice; razvoj događaja rezultira neočekivanom zagonetkom kada prošlost počne da osvaja sadašnjost.

Kako je rekao Vladislav Bajac, objavljivanje romana prvenca “Prirodni roman” 2001. godine na srpskom jeziku bio je ujedno i prvi izlazak neke prozne knjige Gospodinova u svet, van bugarskog jezika.

“Ako je Geopoetikino izdanje tada makar i simbolički najavilo uspešnu globalnu budućnost ovog talentovanog autora (objavljujući mu i druga prozna dela), izdavačka misija je ispunjena. I pre “Vremenskog skloništa” Gospodinovu je nebo, i u mašti, i u realnosti, bilo granica. Gde li je tek sada?“, reči su glavnog urednika Geopoetike, u čijem je izdanju Vremensko sklonište i objavljeno.

Olga Tokarčuk, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, govoreći o Vremenskom skloništu navela je da je Gospodinov jedinstven po mnogo čemu.

“Niko ne može da spoji intrigantan koncept, prekrasnu maštu i savršenu spisateljsku tehniku kao on. Svaka stranica stiže kao iznenađenje i nikada ne znate kuda će vas autor nadalje odvesti”, dok je Sandro Veronezi, dvostruki dobitnik nagrade Strega i član žirija ovaj roman nazvao moćnim, briljantnim, pronicljivim, zloslutnim i zagonetnim: “Roman u kojem budućnost popušta kao trula greda, a prošlost hrli kao poplava”.

Georgi Gospodinov (1968) jedan je od najprevođenijih bugarskih pisaca. O njegovim knjigama, prevedenim na više od dvadeset pet jezika, pisali su Njujorker, Njujork Tajms, Liberasion i drugi. Njegov roman “Fizika tuge” dobio je međunarodnu nagradu “Jan Mihalski”, a bio je i u najužem izboru za nekoliko prestižnih nagrada u Evropi i SAD, među kojima je i nagrada američkog PEN-a za najbolji prevedeni roman. Gospodinov je dobitnik i nagrade “Prozart” za doprinos balkanskoj književnosti, a 2016. odlikovan je Ordenom Ćirila i Metodija za doprinos bugraskoj kulturi i obrazovanju.

Slepa vajša, kraktometražni animirani film, reditelja Teodora Uševa, prema istoimenoj priči Gospodinova, objavljenoj u zbirci I druge priče, bio je u najužem izboru za Oskara 2017.

Sa ćerkom Rajom objavio je dečju knjigu Svadbe životinja i stvari koju su zajedno napisali i ilustrovali. Autor je više od petnaest knjiga poezije, proze, eseja, jednog grafičkog romana, libreta za operu, kao i nekoliko scenarija za kratkometražne filmove. Za roman “Vremensko sklonište” (2020, Geopoetika, 2023) Gospodinov je dobio nekoliko prestižnih nagrada: Međunarodnu nagradu Buker 2023, Evropsku nagradu Strega 2021, nagradu Sinklar 2021.

Italijanska elektronska publikacija L’Indiscreto stavila ga je na prvo mesto najboljih knjiga prevedenih na italijanski jezik u 2021. godini, a Gardijan i Fajnešel Tajms proglasili su “Vremensko sklonište” knjigom godine.

Booking Balkan program bavi se predstavljanjem autora i autorki Balkana i njihovim povezivanjem u međusobnoj interakciji i popularizaciji regionalne književnosti i prevodilaštva.