Glamurozni Lido i novinari iz sveta čekaju Entonija Hopkinsa, Katrin Denev…

Kultura 29. avg 202210:54 0 komentara
Promo

Prvi put u njenoj istoriji, Mostru otvora film u produkciji Netfliksa, crna komedija „White Noise“ Noe Bumbaha, u trci za Zlatnog lava je još 22 naslova, među kojima su i ostvarenja oskarovaca i najvažnijih reditelja današnjice – Darena Aronovskog, Florijana Zelena, Injaritua, Panahija, Luke Gvadanjina, Martina Mekdone, Toda Filda…. Srpski film „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića takmiči se u selekciji Nedelja kritike.

Svetskom premijerom crne komedije „White Noise“ nagrađivanog američkog scenariste i reditelja Noe Bumbaha, koji je za ekranizaciju istoimenog romana Dona Delila iz 1985. okupio glumačku ekipu u kojoj glavne junake igraju Adam Drajver, Greta Gervig i Lars Ajdinger, u Sali Grande na Lidu u sredu, 31. avgusta, svečano će biti otvoren najstariji i jedan od najglamuroznijih festivala u svetu, 79. Biennale cinema u Veneciji.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja 31. avgusta, pre projekcije novog Bumbanovog ostvarenja, legendarnoj francuskoj glumici Katrin Denev biće uručena nagrada Zlatni lav za životno delo.

Isto priznanje za dostignuća u celokupnoj karijeri, 3. septembra u Sali Grande dobiće i slavni američki reditelj Pol Šreder, drugi ovogodišnji laureat Zlatnog lava.

Šreder u Veneciju stiže i sa novim ostvarenjem „Master Gardener“, koji će biti prikazan van konkurencije, a glavne uloge igraju Džoel Edgerton i Sigorni Viver, koji će zajedno s njim predstaviti ovaj film.

Na glamuroznom crvenom tepihu na Lidu očekuju se i planetarne zvezde Entoni Hopkins, Penelope Kruz, Oliver Stoun, Džulijen Mur, Kejt Blančet, Kolin Farel, Daren Aronofski, Hju Džekmen, Kristof Valc, Vilijem Defo, Endrju Dominik, Ana De Armas, Alehandro Injaritu, Timoti Šalame, Lora Dern, Luka Gvadanjino, Džesika Harper, Tejlor Rusel, Brendan Gleson, Olivija Vajld, Tilda Svinton..

Ovogodišnji praznik filma koji je i glavna preporuka za dodelu Oskara 2023, ali i „praznik za paparace“, pratiće više od dve hiljade akreditivanih novinara, TV snimatelja i fotoreportera iz sveta.

Prema rečima umetničkog direktora venecijanske Mostre Alberta Barbera i predsednika Bienala Roberta Čikuta, do 10. septembra pred publikom će biti uzbudljiv, bogat i raznovrstan program – pored 23 ostvarenja u konkurenciji za Zlatnog lava, biće prikazani i umetnički i eksperimentalni filmovi iz celog sveta, kao i novi, dugoočekivani američki naslovi.

Zanimljivost 79. Mostre svakako je činjenica da su u glavnoj trci za nagrade, pored Bumbahove crne komedije „White Noise“, još tri filma u produkciji Netfliksa.

Iz ove striming platforme „izašli“ su i „Blonde“, biografska priča o Merilin Monro Endrua Dominika, sa Anom De Armas u naslovnoj ulozi, „False Chronicle of a Handful of Truths and Athena“, u režiji Romena Gavrasa (sina grčkog oskarovca Koste Gavrasa), i „Bardo“ Alehandra Injaritua, koji je i prvi meksički film u glavnom programu Venecije posle dvadeset dve godine.

Svetske premijere na Lidu u svom „pohodu“ na Zlatnog lava, jednu od najprestižnijih nagrada u svetu, imaće i filmovi „The Whale“ venecijanskog laureata Darena Aronofskog sa Brendanom Frejzerom u glavnoj ulozi (adaptacija hit drame Semjuela D. Hantera, koji je napisao i scenario), „L’Immensita“ Emanuele Krijaleze, italijansko-francuska koprodukcija sa Penelope Kruz u ulozi glavne junakinje, „Saint Omer“ Alis Diop, „TÁR“ Toda Filda, „Love Life“ Kođija Fukade…

Luka Gvadanjino vraća se u Veneciju sa prvim ostvarenjem koje je snimio u Americi, „Bones and All“ („I kosti i sve“), a prema pisanju italijanske „Corriere della sera“, ova dramatična priča u kojoj Timoti Šalame i Tejlor Rasel igraju siromašne ljubavnike koji postaju kanibali, najiščekivaniji je film 79. Mostre.

Florijan Zeler, posle filma „Otac“ koji mu je doneo Oskara, stiže u Veneciju sa dramom „The Son“ („Sin“), u kojoj je okupio gotovo istu ekipu – glavne junake igraju Entoni Hopkins, koji je za ulogu u „Ocu“ nagrađen Oskarom, Hju Džekman i Laura Dern.

U konkurenciji za Zlatnog lava je i film „No Bears“, koji je u tajnosti uspeo da snimi slavni iranski sineasta Džafar Panahi. Jedan od najznačajnijih stvaralaca svetske kinematografije od jula ove godine nalazi se na izdržavanju šestogodišnje zavorske kazne zbog toga što je javno kitikovao režim svoje zemlje, a pored svetske premijere njegovog filma, na 79. Mostri najavljen je i poseban program u znak podrške Panahiju, ali i svim umetnicima koji trpe presiju svojih režima.

„Užasnuti smo progonom filmskih stvaralaca u Iranu, među kojima su Džafar Panahi, Mohamad Rasulof i Mostafa Al Ahmad, koji su krivi samo zato što su demonstrirali svoju slobodu izražavanja“, izjavio je Barbera, najavljući tribinu pod naslovom „Under Attack“, koja će biti organizivana 5. septembra.

Među 23 naslova koji će pokušat da trijumfuju na ovogodišnjoj Mostri je i „The Banshees of Inisherin“, još jednog laureata Zlatnog lava, reditelja i oskarovca Martina Mekdone, sa Kolinom Farelom u glavnoj ulozi, „TAR“ Toda Filda, sa zvezdom Kejt Blančet, „The Eternal Daughter“ („Večna ćerka“) Džoan Hog, sa Tildom Svinton u naslovnoj ulozi.

U Sali Grande publika će videti i ostvarenja „Beyond The Wall“ iranskog reditelja Vahida Jalilvanda. „Love Life“ Kođija Fukade, „Il signore delle formiche“ Đanija Amelija, „Chiara“ Suzane Nikjareli, „Other People’s Children“ Rebeke Zlotoski…, a zavese 79. festivala spustiće svetska premijera filma „The Hanging Sun“ Frančeska Karozinija.

Tu je još jedna zanimljivost – komplet karata za glavni takmičarski program u 19.30 h, za mesta na galeriji Sale Grande, ove godine košta 1600 evra, a za „obična“ sedišta u velelepnom zdanju u kojem se filmske projekcije odvijaju od 1932. godine, koštaju „samo“ 650 evra, i to za projekcije od 22 sata, piše Danas.

Ipak, kako pišu italijanski mediji, već se „pale“ opklade da se najveće uzbuđenje očekuje van glavnog programa, i da će najviše kontroverzi na Lidu izazvati dolazak oskarovca Olivera Stouna, koji stiže sa novim dugometražnim dokumentarnim filmom „Nuclear“.

Jedan od najbeskompromisnijih kritičara američke politike i njene administracije, i veliki poštovalac ruskog predsednika Putina, radeći na dokumentarcu o nuklearnim katastrofama u Černobilju i Fukušimi, kako je izjavio za Indipendent, želi da pokaže svetu šta sve može da krene naopako, i kako se lako stže do globalne katastrofe.

Srpski film „Da li ste videli ovu ženu?“

Debitantski igrani film „Da li ste videli ovu ženu?“, u režiji naših reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, snimljen kao srpsko – hrvatska koprodukcija, biće prikazan na 79. Mostri u okviru zvaničnog takmičarskog programa Nedela kritik (Settimana Internazionale della Critica).

U priči o sredovečnoj Draginji, koja kroz tri različita života „pokušava da iskoči iz svoje kože“, glavnu junakinju igra hrvatska glumica Ksenija Marinković, a u glumačkoj ekipi su i Boris Isaković, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić…

U ovom filmu legendarni glumac Vlasta Velisavljević ostvario je poslednju ulogu na velikom platnu, a producirala ga je Čarna Vučinić (Non-Aligned Films), u saradnji sa RTS, Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi Film, uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Prestižna selekcija Nedelja kritike okuplja sedam debitantskih ostvarenja iz celog sveta, a poslednji put srski učesnik ovog programa bila je drama „Ničije dete“ Vuka Ršumovića, koja je na 71. Mostri 2014. zabeležila apsolutni trijumf. Osvojila je tri priznjanja – glavnu nagradu publike koja se dodeljuje za najbolji film, i nagrade dva žirija kritike.

Džilijan Mur i nobelovac Kazuo Išiguro

O najboljim ostvarenjima i pobednicima ovogodišnje Venecije odlučivaće žiri na čelu sa mega zvezdom Džulijen Mur, a članovi ovog međunarodnog „tima“ su francuska rediteljka Odre Divan, iranska glumica Lejla Hatami, reditelji Mariano Kon, Rodrigo Sorogojen i Leonardo Di Kostanco.

Iznenađenje žirija 79. Mostre je pisac Kazuo Išiguro, laureat Nobelove nagrade.

Među igranim filmovima koje potpisuju veliki autori, van konkurencije, na 79. Veneciji s najvećim interesovanjem očekuju se „Western Dead for a Dollar“ Voltera Hila, u kojem glavne junake igraju Kristof Valc i Vilijem Defo, „Don’t Worry Darling“, psihološki triler u režiji glumice Olivije Vajld.

Tu su i „Call of God,“ koji su posle smrti slavnog južnokorejskog reditelja Kim Ki Duka (2020), završili njegovi saradnici.

U ovoj selekciji su i „Siccita“ Paola Virzija, „When The Waves Are Done“ Lava Diaza), „Living“ Olivera Hermanusa, „Zima u plamenu: borba Ukrajine za slobodu“ Evgenija Afinejevskog…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!