Glumica „Boška Buhe“: Kako je došla ekipa iz Beograda na vodi i ponudila prostor

Kultura 21. mar 202310:00 26 komentara
Shutterstock

Zaposleni u pozorištu "Boško Buha" ne prihvataju kompletno preseljenje sa Trga Republike, adrese na kojoj je od osnivanja 1950. godine - na novu lokaciju, u zgradu nekadašnje Pošte na Savskom trgu. Pozorište je prvobitno razmotrilo ponudu da se proširi kroz još jednu scenu na Savskom trgu ali su odustali od nje jer kažu da prostor nije projektovan za njihove potrebe. Glumica i članica UO u pozorištu Boba Latinović objašnjava za N1 da Sekretarijat za kulturu nijednog trenutka nije podržao preseljenje pozorišta i da stoji iza toga da ostaju na Trgu republike, budući da su svesni značaja ove kulturne institucije za grad Beograd. Ona objašnjava da je ideja o preseljenju pre osam meseci stigla od ljudi iz Beograda na vodi.

Kaže i da je preseljenje pozorišta bilo samo ideja.

„Nikada nismo dobili zvaničnu ponudu na papiru. Došla je ekipa iz Beograda na vodi i rekla – mi bismo da napravimo pozorište, da li bi bili zainteresovani?“, priseća se Latinović i dodaje da je to bilo pre osam meseci.

Povezane vesti

Ona je istakla da iz pozorišta jesu bili zainteresovani za taj prostor, ali kao za dodatnu scenu.

„Mislili smo, ako dobijemo na poklon dodatnu scenu super, ali smo fokusirani na matičnu scenu“, rekla je glumica i dodala da ta ideja odbačena i da više nije aktuelna.

„Ideja za projekat urađena je kao celokupno pozorište što nas ne zanima. Ono je prosto idealno za neko manje pozorište, manje od nas. Sigurna sam da će neko dobiti dobre uslove, lepu zgradu, novu tehniku ali nažalost to ne zadovoljavana naše lakapacitete i potrebe“, rekla je Latinović.

Latinović navodi da pozorište i dalje ima pravo na korišćenje zgrade na Trgu republike, a da se imovinsko pravni problem odnosi na određeni deo kvadrature koji je dat na trajno korišćenje pozorištu.

„Mi i dalje imamo deo tog prostora, on se vodi na pozoršte ali imovinsko pravni problem koji je nastao vezan je za deo prostora koji koči početak rekonstrukcije“, navela je glumica.

Ona kaže i da nema informacije koje je objavila Nova.rs da je vlasnik prostora na Trgu Republike Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac.

„Ja stvarno to ne znam, nisam upućena u to. Ono što znam i o čemu smo obavešteni je da je 2017. godine došlo do greške u katastru i da su se prilikom ukljiženja slučajno proširili na naš deo, da je to prvo bila firma Rubin iz Kruševca i da je to posle preneto vlasništvo ‘Butika’ iz Кruševca“, rekla je Latinović i dodala da su prepustili gradu kao osnivaču da to reši.

Komentari (26)

Vidi sve komentare