Glumica u suzama: Život je dao za ovu scenu, molim da shvatimo ozbiljno

Kultura 20. mar 202316:38 34 komentara
Printscreen

Glumica Olga Odanović je u emotivnom govoru u obraćanju novinarima podsetila na upravnika "Boška Buhe" Milorada Mandića Mandu (1961-2016), koji je, kako je navela, "život dao za scenu" pozorišta Boško Buha i "ostavio u amanet svima da se rekonstrukcija završi, što je dužnost Grada Beograda". Zaposleni u pozorištu Boško Buha su u zajedničkom saopštenju danas naveli da ne žele preseljenje tog teatra na Savski trg.

Preseljenje na Savski trg ne mogu da prihvate – jer njihovo pozorište u ponuđnom prostoru ne može da funkcioniše, i traže da se najduže u narednih mesec dana razreši imovinsko-pravna situacija koja koči rekonstrukciju zgrade na Trgu Republike. Zaposleni u pozorištu Boško Buha istakli su danas i da će, ukoliko se to ne desi – biti prinuđeni da preduzmu dalje korake.

Pozorište je, objasnila je glumica Boba Latinović koja je pročitala saopštenje kolektiva, prvobitno prihvatilo ponudu da prostor na Savskom trgu koristi kao dodatnu scenu, ali ne i da se kompletno izmesti jer u njemu taj teatar ne može da funkcioniše kao celina. S druge strane, problem sa rekonstrukcijom zgrade na Trgu Republike – u pogrešnoj je uknjižbi. Naime, kako su naveli zaposleni, kada su se 2015. iselili zbog rekonstrukcije, imovinsko-pravni problem nije postojao, zatim je 2017. Rubin Kruševac u katastru uknjižio prostor foajea i sale pozorišta, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće Butik Kruševac.

„Tako je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje pozorište Boško Buha ima pravo korišćenja na neodređeno vreme“, naveli su glumci i dodali da je pozorištu saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom koja će biti ispravljena, ali se to do danas – nije dogodilo.

„Ja sam ovde provela 18 godina i tužno mi je sad kad stojim ovde… a moram da spomenem svog kolegu Milorada Mandića Mandu koji je, čini mi se, život dao za ovu scenu. Tako je i završio, završio je na ovoj sceni, tj na scenu u Vuku… Izvinite što sam emotivna, ali mnogo mi je tužno, obećali smo mu da ćemo sve završiti, ostavio nam je ovo u amanet svima nama, i glumcima i svim kolegama“, navela je ona.

POVEZANE VESTI

„Hoću da vam kažem, da apelujem, da imamo dobru volju svi zajedno i Grad Beograd koji je dužan, ovo pozorište koje je, ne samo dečije pozorište nego nacionalno dečije pozorište, koje formira ukus, ono edukuje naše mlade ljude – znači radimo jednu vrlo važnu stvar… Da li je moguće da su sva pozorišta, svi su ušli u period rekonstrukcije, da li je moguće da pozorište koje je suština mladih generacija, gde ih edukujete, gde slušaju najdivnije tekstove, zar to pozorište ne zaslužuje da ima svoju scenu tamo gde je bilo 70 godina?“, upitala je glumica u emotivnom obraćanju.

„Molim vas da ovo stvarno shvatimo ozbilno i da od sutra bude nekog odgovora koji će biti konkretniji, da krenemo da rešimo to što ne može, tamo gde je zapelo, da se to ispravi i da osvetlmo obraz svim ljudima koji su na neki način i dali život za ovo pozorište“, zaključila je ona.

Komentari (34)

Vidi sve komentare