Gojković: Bez kompromisa sa Prištinom oko kulturnog nasleđa Srbije na Kosovu

Kultura 21. jun 202119:46 4 komentara
N1

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je da se "s Prištinom neće praviti kompromis oko bilo čega što se tiče kulturnog nasleđa Srbije" na teritoriji Kosova, i da će se svakako voditi kampanja ukoliko prištinske vlasti probaju da "veštačku tvorevinu, čiju nezavisnost nećemo nikad priznati" učlane u UNESKO. "Priština se agresivnom, histeričnom kampanjom obrušila na kulturno nasleđe Srbije u našoj južnoj pokrajini", rekla je Gojković za emisiju RTV "Prav ugao".

Povezane vesti

Kako je ocenila, cilj Prištine je „krađa kulturnog identiteta kako bi se stvorio svoj“, kao i „brisanje postojanja“ Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

„Cilj toga je verovatno i u nameri da ponovo probaju da postanu članica UNESCO. Apsolutno, vodićemo kampanju protiv takvog pokušaja“, rekla je ministarka i nagovestila da će u tome učestvovati ambasadori Srbije širom sveta.

Na pitanje o nameri vlasti Beograda da izgradi žičaru s kabinama preko reke Save, od Novog Beograda do tvrđave Kalemegdan, ministarka je konstatovala da „taj projekat… nije jedinstven u Evropi“, da ona „oduvek puno putuje po svetu, od malih nogu“, pa to zna.

Ona je rekla da smatra da bi „s mnogo promišljanja“ i uz zaštitu tvrđave kao istorijskog spomenika, mogla da se izgradi i žičara.

Dodala je da je sličan projekat postojao početkom ovog veka, za žičaru s dunavske obale Novog Sada do Petrovaradinske tvrđave, „ali tada nije bilo nekih polemika“.

„Naš svet voli da se deli, a ja mislim da može i jedno i drugo: da može da se zaštiti istorijski spomenik, nećemo otkriti toplu vodu, to se radi svuda u svetu. Postoje ‘gondole’ i mnogi drugi objekti za koji se možda deo javnosti u Evropi bunio, a sada svi zajedno žive. Treba prihvatiti i jedne i druge argumente i naći najbolje rešenje“, rekla je Gojković.

O pretnjama Vidojkoviću – i moja pomoćnica je to već osudila

Govoreći o pretnji piscu Marku Vidojkoviću, ona je podsetila da je njena pomoćnica Slavica Trifunović to već osudila, „što je važna poruka onima koji misle da mogu da vređaju, prete“.

„To je poruka i svim segmentima društva, moramo da čuvamo jedni druge“, rekla je Gojković, navodeći da joj „najviše smetaju lažne vesti“, ali za to „ni svet nema rešenje“.

Slavica Trifunović, upitana za pretnje smrću koje je dobio književnik Marko Vidojković, voditelj TV-emisije „Dobar, loš zao“, rekla je za N1 da „nemamo problem da osudimo svaki napad i nažalost ima svakodnevno takvih pojava i to je ono što je loše u našem društvu“.

„To je ono što osuđujemo – to je jedini mehanizam koji kao Ministarstvo imamo, nadam se da će zakonskim rešenjima biti novih mehanizama kojima će se sankcionisati takve pojave“, rekla je pomoćnica ministarke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare