Gojković: Dali smo mnogo novca, vreme je za novi UO Filmskog centra

Kultura 18. jan 202316:113 komentara
Izvor: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Ministarka kulture Maja Gojković na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je najavila ovogodišnji 16. po redu Kustendorf, osvrnula se na status Upravnog odbora Filmskog centra Srbije čiji novi članovi još uvek nisu odabrani.

upitana o statusu Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, koji je ove godine podržan sa milijardu i sto miliona dinara, kazala je:

„Zaista je velika suma kojom smo ove godine podržali FCS. Milijardu i sto miliona je izdvojeno za Filmski centar i to za realizaciju filmova, a još milijardu i osamsto za podsticaj za snimljene filmove. Nadam se da ćemo imati filmove koji će zavredeti pažnju evropskih tržišta“, rekla je.

Kada je reč o statusu Upravnog odbora ove institucije, koji je odavno izgubio legitimitet i „spao“ na tri člana (Jelenu Trivan, Petra Jakonića i Miroslava Lekića), Maja Gojković je istakla da je Ministarstvo kulture sa Vladom Srbije trenutno u procesu traganja za modelom prema kojem bi UO mogao da funkcioniše na najbolji način u skladu sa Zakonom o kulturi i Zakonom o kinematografiji.

„Upravnom odboru je davno istekao mandat, a sada, kada su prošli izbori i kada je formirana Vlade, vreme je da predlažemo članove. Takođe, tokom ovih meseci ističe mandat i direktoru FCS Gordanu Matiću. Veliki izazovi su preda mnom kao ministra kulture ali i pred Vladom Srbije jer ona bira članove“, zaključila je Gojkovićeva.

Vlada Srbije je na sednici, održanoj 12. januara, donela predlog izmene postojećeg Zakona o kinematografiji koji se prevashodno odnosi na funkcionisanje Filmskog centra Srbije. Izmenom zakona se predlaže da umesto Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, ubuduće direktor Centra donosi odluku o predlogu komisije u roku od 15 dana, što je, kako se navodi u obrazloženju, više u skladu sa ostalim javnim konkursima koji se raspisuju na osnovu Zakona o kulturi.

Komentari

Vaš komentar