Gojković kritikovala poslanike zbog rasprave, o zakonu: NSK važno telo za državu

Kultura 29. apr 202113:29 1 komentar
Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / Slobodan Miljević

Ministarka kulture Maja Gojković zamerila je danas poslanicima u Skupštini Srbije što su objedinili raspravu o zakonima o kulturi, sa zakonima o akreditaciji, predmetima od dragocenih metala i sprečavanju dopinga u sportu i izjavila da je Predlog izmena i dopuna Zakona o kulturi zasluživao da se o njemu raspravlja kao o posebnoj tački dnevnog reda. Obrazlažući predložene izmene zakona, ona je rekla da će se uspostaviti Nacionalni savet za kulturu i da će on imati 11 članova.

„Pokušala sam da nadjem neku tačku koja spaja kulturu i informisanje sa privredom i sa sportom pa može da se podvete pod reč hrabrost voditi ove resore u otežanim okolnostima korone. Eto pokušala sam da shvatim objedinjenu raspravu o svim zakonima. Zašto na neki način protestujem, jer je Zakon o kulturi sistemski zakon za oblast kulture i svi ostali moraju da budu uskladjeni sa normama ovog zakona“, rekla je Gojković.

Ministarka kulture obrazložila je nekoliko najvažnijih izmena, a rekla je i da je prihvatila dva vladina amandmana, pa će članove Saveta za kulturu birati Skupština a ne Vlada. Ministarka je rekla da je održana javna rasprava u Novom Sadu, Nišu, Beogradu, Čačku i Subotici, da je uvaženo dosta predloga, da će zakonom biti preciziran odnos izmedju osnivača kulturnih ustanova i upravnih odbora, kao i način raspisivanja konkursa za direktora.

Gojković je dodala da se uvodi obaveza da lokalne samouprave plaćaju poreze i doprinosa slobodne umetnike, što je do sada bilo neobavezno, pa su se mnogi umetnici fiktivno prijavljivali u Beograd ili Novi Sad koji te obaveze ispunjavaju.

POVEZANE VESTI

Ministarka je istakla da je Nacionalni savet za kulturu zakonom uveden 2009. godine.

„Zašto ga nemamo, pokušala sam da analiziram, bio je ogroman broj predlagača koji nisu poštovali procedure da predlože više kandidata. Ovde je to mnogo bolje definisano i treba da dobijemo važno telo za državu, da bude efikasno i da ti članovi budu aktivni“, rekla je Gojković.

U zakonu je navedeno da Savet treba da ima 11 članova koje predlaže ministar i to, po jednog sa lista koju predloži Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, državi arhiv Srbije, Narodni muzej, Narodna biblioteka, Narodno pozorište, Matica srpska i Jugoslovenska kinoteka, a po dva člana sa liste SANU i Saveta nacionalnih manjina.

Brojne organizacije i akteri na kulturnoj sceni kritikovali su prethodno predložene izmene Zakona, posebno one koje se odnose na Nacionalni savet za kulturu, ocenjujući da bi njima njegova nezavisna uloga bila ukinuta. Kako su isticali, izmenama bi se, prema njihovom mišljenju praktično ukinula institucija tog saveta kao nezavisnog tela, budući da bi većina predstavnika relevantnih subjekata u kulturi – od reprezentativnih umetničkih udruženja do ključnih aktera u kulturi – bila isključena iz takvog saveta.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare