Gojković: Najpre digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja, pa fototipsko izdanje

Kultura 21. jul 202111:42 7 komentara
Wikimedia

Do kraja leta bi trebalo da se završi digitalizija Miroslavljevog jevanđelja, nakon čega će se krenuti u izradu njegovog fototipskog izdanja, rečeno je u Narodnom muzeju u Beogradu, prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji na digitalizaciji najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličnog rukopisa.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je rekla da će digitalizacijom Miroslavljevo jevanđelje biti dostupnije široj javnosti ali i stručnjacima za proučavanje, podsetivši da je 2005. ono upisano u Uneskovu listu sećanja.

Ona je navela da će se o istorijatu Miroslavljevog jevanđelja i postupku digitalizacije napraviti dokumentarni film.

Prema njenim rečima, posle ove prve faze – digitalizacije, predviđena je i druga – izrada fototipskog izdanja, što je složeniji proces u kojem će se koristiti najviša svetska iskustva.

Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srpske akademije i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je da će akademijin Centar za digitalizaciju na najbolji način ispuniti svoju obavezu, dodajući da se nada da je saradnja institucija koje su danas potpisali sporazum, najava daljih zajedničkih poduhvata.

On je podsetio da je prilikom izložbe u SANU, posvećenoj starim srpskim rukopisnim knjigama, Miroslavljevo jevanđelje bilo izloženo u jednoj zamračenoj sobi u koju se ulazilo kao da se prilazi oltaru, u svakom slučaju na svečnost.

Sporazum o saradnji na digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja potpisali su Gojković, akademik Kostić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić-Brešković i v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare