Gojković: Predložiću da se ustanovama kulture dozvoli veći broj posetilaca

Kultura 08. feb 202111:14 > 12:2110 komentara
Ministarstvo kulture

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najavila je da će predložiti članovima Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa da na sutrašnjoj sednici razmotre mogućnost prisustva većeg broja publike u pozorištima i u bioskopima.

Na onlajn konferenciji za novinare Ministarstva kulture i informisanja, povodom 100 dana rada nove Vlade, Gojković je navela da su članovi Kriznog štaba imali sluha kada je u pitanju prioritetni status za vakcinaciju za umetnike.

Ona je ocenila rad tog ministarstva dobrim i navela da je u prvim nedeljama sa relevantnim sindikatima dogovorena izmena i dopuna kolektvnih ugovora, prema kojima zaposleni u ustanovama kulture dobijaju 100 odsto zarade uprkos pandemiji.

Ministarka je najavila izrade novih zakona, navodeći da pojedini zakoni nisu regulisani „desetinama godina“ a da u modernizaciji države i „hvatanja koraka sa Evropom“ treba krenuti od bazičnih stvari.

Najavila je da će Skupštini Srbije najverovatnije biti upućen u martu Predlog zakona o muzejskoj delatnosti, kao i da je pokrenuta javna rasprava o izenama i dopunama Zakona o kulturi.

„Obilazimo Srbiju kako bismo stvorili širu sliku – da li treba ići na izmene i dopune ili ćemo morati da krenemo u izradu potpuno novog predloga zakona“, navela je Gojković.

Ona je dodala da resorno ministarstvo radi na tome da dodje do „suštinske decentralizacije“ jer nisu samo Beograd i Novi Sad gradovi u kojima živi kultura.

„Ove godine raspisaćemo za sve gradove, osim Novog Sada i Beograda, konkurs za nacionalnu prestonicu kulture“, kazala je Gojković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar