Goran Petrović dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“

Kultura 17. jan 202316:59 0 komentara
Beogradski pobednik / Biblioteka grada Beograda

Književnik Goran Petrović dobitnik je nagrade "Beogradski pobednik" za svoj roman "Papir sa vodenim znakom", saopštio je žiri za dodelu nagrade u Biblioteci grada Beograda.

Žiri u sastavu prof. dr Predrag Petrović, predsednik, dr Slađana Ilić, prof. dr Petar Pijanović, dr Vesna Trijić i dr Nataša Anđelković tokom januara ove godine sačinio je i objavio najpre širi, a potom uži i najuži izbor za Nagradu „Beogradski pobednik“. Na završnoj sednici održanoj 17. januara 2023. godine žiri je razmatrao pet romana koji su bili u najužem izboru: Bojan Vasić, Vlastelinstva (Treći Trg / Srebrno drvo), Emir Kusturica, Vidiš li da ne vidim (Srpska književna zadruga), Mirjana Novaković, Mir i mir (Laguna), Goran Petrović, Papir sa vodenim znakom (Laguna) i Sanja Savić Milosavljević, Teferič na Slaviji (Bedem knjige). Žiri je odlučio da Nagradu „Beogradski pobednik“ za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2022. godini ponese knjiga Papir sa vodenim znakom Gorana Petrovića.

Odluka je doneta većinom glasova: Nataša Anđelković, Predrag Petrović i Petar Pijanović glasali su za roman Gorana Petrovića, a Vesna Trijić i Slađana Ilić svoj glas su dale romanu Emira Kusturice.

Papir sa vodenim znakom Gorana Petrovića, kako se navodi u Obrazloženju žirija, „izdvojio se svojim poetičkim i stilskim osobenostima. Odlučivši da radnju romana smesti u rani novi vek, renesansu, autor je, nadovezujući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj epohi – groteska, burleska, parabola kao i bokačovska lascivnost. Iako je priča smeštena u doba renesanse, ona se može čitati kao alegorija i dijalog sa našim vremenom.

U njoj se prepoznaju teme poput problematizovanja položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja. Nagrađena knjiga Gorana Petrovića može se čitati i samostalno i kao deo zamišljenog ciklusa, romana-delte, koja u našoj savremenoj književnosti otvara nove poetičke i žanrovske mogućnosti reaktuelizacije velike, epohalne romaneskne celine.”

Svečana dodela Nagrade biće upriličena u prostorijama Biblioteke grada Beograda u četvrtak, 26. januara u 12 sati.

Nagradu „Beogradski pobednik” Biblioteka grada Beograda ustanovila je 2021. godine. Nagrada se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog pobednika koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića; diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice tj. nagrada se ne može deliti između više lica i može se dobiti samo jednom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!