Gradi se podzemna garaža kod Skupštine, a šta će biti sa arheološkim nasleđem?

Kultura 28. mar 202309:44 26 komentara

U toku su istraživački radovi arheologa u parku kod Skupštine, gde se planira izgradnja podzemne javne garaže. Poznato je da je taj prostor deo nalazišta "Antički Singidunum", koje obuhvata lokalitete u pet beogradskih opština - Stari grad, Savski venac, Vračar, Palilula i Zvezdara.

Na tom prostoru se nalazi jugoistočna nekropola Singidunuma iz trećeg i četvrtog veka.

Arheolog Miomir Korać kaže da je to prostor rimskih nekropola, groblja, da su to prostori koji su bili duž komunikacija, prostori koji su izlazili iz grada i logora… To je nešto  što nije neko iznenađenje za nas arheologe, navodi sagovornik N1, dodajući da je otkriveno pedesetak grobova kad se radila garaža kod Predsedništva.

„Ja sam pobornik toga da ne možete da zadržite razvoj jednog grada. Prosto grad zahteva i garaže ii neke druge sadržaje. Ali – hoćete garažu? Koliko ima spratova – tri, četiri, pet? Onda kažete – gospodo, jedan sprat će biti arheologija“, navodi, dodajući da time ne samo da se obogaćuje taj prostor, već se na taj način i vaspitavaju deca o onome što imaju – kad izađu iz kola.

Smatra da to nije teško uraditi i dodaje – to su profitabilni objekti koji će moći da brinu o tim sadržajima. „Ja sam pobornik i razvoja grada i čuvanja onog što imamo“, dodaje.

Naglašava da svakako treba praviti garaže ali isto „tako istražiti, iskopati, prezentirati –  to je naš zadatak“. „Ja sam pobornik toga da ono što ste iskopali ne smete više da zatrpavate“, kaže Korać.

Kako ističe, veoma malo spomenika imamo iz rimskog perioda… „A imamo Singidunum, jedan od dva glavna grada rimske provincije koja se onda zvala Mezija… Ovde je rođen jedan rimski imperator Jovijan… To su značajne stvari kojima možemo da se ponosimo“, istakla je.

Korać je naveo da će u rimskom Koloseumu biti održana izložba „Rimski imperatori“ našeg Arheološkog instituta od 15. maja do 15. jula. Istakao je da je ta izložba ponos instituta i zemlje i da je „obišla“ dvadesetak država.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare