Gitar Art od 1. juna, festival otvara „40 Fingers“

Kultura 29. maj 202114:43 > 18:39 0 komentara
Printscreen / Youtube

Gitar Art Festival ove godine održaće se od 1. do 5. juna pod sloganom "Digital Revolution", kroz osam koncerata klasične, pop i rok muzike i drugim pratećim programom festivala.

Gitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznat festival koji nosi titulu jednog od pet najznačajnih festivala gitarske umetničke muzike u svetu, navode organizatori. Najveći gitaristi i muzičari sveta doprineli su tom statusu festivala, a među njima su Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Tomi Emanuel, Luz Kasal, Rosenberg Trio i mnogi drugi.

Dugo iščekivani koncert popularne gitarske supergrupe “40 Fingers” otvara 22. međunarodni festival gitare – Gitar Art Festival 1. juna u Kombank dvorani.

„Muzičari sa nestrpljenjem očekuju nastup pred beogradskom publikom, koji je do sada tri puta bio odložen. Novi muzičko-scenski spektakl italijanskog gitarskog kvarteta “Guitar Rhapsody” predstaviće poznatu filmsku muziku, autorske pesme, a potom sledi energičan deo sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare“, najavljeno je.

Proslavljeni gitarista Vlatko Stefanovski je redovan gost i deo Guitar Art Festivala. Ovog puta na koncertu 3. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda pridružiće mu se specijalan gost Vukašin Marković, pevač i trombonista, sa kojim će izvesti popularne gitarske numere u posebnim aranžmanima.

Posebno mesto u programskoj šemi festivala ove godine zauzimaju najveći talenti Srbije. Festival želi da podrži i promoviše gitarske virtuoze, da ih predstavi svetu i pomogne da započnu uspešne međunarodne karijere.

Koncerte će održati mladi gitarista Vuk Vukajlović, pobednik takmičenja „Virtuoz V4+“ koje već šest godina postoji u Mađarskoj i koje promoviše mlade talente klasične muzike, Nikola Jelačić, virtuoz beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, kao i Amalia Miler, koja izvodi koncert sa gudačkim orkestrom “Makris” pod vođstvom maestra Predraga Goste.

Koncerte klasične muzike na Gitar Art festivalu održaće i vrhunski gitaristi među kojima su Ruben Betenkurt iz Portugala i Tal Hurvic iz Izraela.

Svečano zatvaranje festivala rezervisano je za 5. jun na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine i svetsku premijeru koncerta “Recuerdos de Belgrado” nemačkog kompozitora Hoakin Klerča, koji je koncert za gitaru i simfonijski orkestar posvetio beogradskom Gitar Art Festivalu.

Nastupa Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko Tamajo iz Austrije, David Martinez i Rafael Agire iz Španije.

Novi projekt festivalske produkcije je Guitar Art Aplikacija, koja će prenositi deo programa festivala. Njen cilj je da promoviše kulturu Srbije, Beograd, mlade talente, poveže i umreži muzičare, kao i publiku širom sveta.

Gitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji, koji više od 20 godina Beograd pretvara u gitarsku prestonicu koju tokom pet dana festivala posete najznačajniji gitaristi klasike, flamenka, džez i moderne muzike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!