Hamović (Klio): Nije bilo sukoba grada i izdavača oko Sajma knjiga

Kultura 08. okt 202110:39 > 11:04 4 komentara

Direktor izdavačke kuće Klio Zoran Hamović izjavio je da nije bilo sukoba između Grada Beograda i izdavača oko održavanja Sajma knjiga, koji je ove godine otkazan.

Povezane vesti:

Hamović je za N1 rekao da je odbor Sajma knjiga odluku o otkazivanju doneo na inicijativu svih asocijacija izdavača, zbog visokih brojeva zaraženih i preminulih od koronavirusa.

“Pošto je situacija zaista alarmantna, došli smo do toga da je sasvim logično da se sajam ove godine otkaže”, rekao je on.

Prema Hamovićevim rečima, izdavači su radili zajedno sa Skupštinom grada, odnosno Sekretarijatom za kulturu.

Na pitanje zašto nisu prihvaćeni predlozi da se omogući ulaz na Sajam ljudima sa PCR testom, potvrdom o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, kaže da to nije moglo biti organizovano.

“Da li biste vi došli na Sajam ako biste morali da stanete u red i platite PCR test, ili, ako ste jedan od zaposlenih, da svaki drugi dan plaćate PCR test, pod uslovom da nećete da se vakcinišete”, rekao je on.

Za septembarski termin, koji je bio pominjan kao alternativa za organizovanje Sajma knjiga, kaže da niej bio dobar iz više razloga, između ostalog zato što je početak školske godine i ljudi razmišljaju o kupovini udžbenika.

Nobelovac Abdulrazak Gurna uskoro u srpskom prevodu?

Hamović kaže da će dela Abdulrazaka Gurne, dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu, verovatno uskoro biti objavljena na srpskom jeziku.

“Neko od naših kolega će se latiti tog posla”, kaže direktor izdavačke kuće Klio.

Rekao je da najveći broj izdavača ne poznaje stvaralaštvo Gurne, i da je “divno” što Nobelova nagrada “sve češće iznenadi, da otkrijemo novog pisca i kulturu njegove zemlje”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare