Hamović: Ne želimo epidemiološki rizik, niti Sajam koji neće imati kvalitet

Kultura 14. jul 202122:49 > 22:562 komentara
Izvor: N1

Nema potrebe na silu organizovati Sajam knjiga koji neće imati nivo i kvalitet koji svi mi želimo, rekao je Zoran Hamović, direktor i glavni urednik izdavačke kuće Clio i predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) za N1.

Čelnici Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i predstavnici samostalnih izdavača zatražili su juče od organizatora Sajma knjiga u Beogradu, najavljenog od 11. do 19. septembra, da otkaže tu manifestaciju, ističući da ona u tom terminu ne može da bude uspešno organizovana, te da održavanje bude pomereno za sledeću godinu i redovan termin u oktobru.

POVEZANE VESTI

Hamović kaže da svim ovim izdavačima Sajam knjiga kao manifestacija u septembru „ne odgovara“.

„U saopštenju koje smo poslali na adresu Organizacionog odbora Sajma knjiga, Ministarstva kulture i Gradskog sekretarijata za kulturu, želeli smo da obavestimo o svojoj odluci sve ove aktere. Razlog je jasan – Beogradski sajam knjiga je važna kulturna manifestacija međunarodnog reda i ne želimo da se na bilo koji način izgubi ili povredi ugled koji ova manifestacija ima“, kazao je.

On je rekao i da je izdavačima želja da pomognu u prevazilaženju problema koji su iznad njih – posebno epidemioloških uslova. „Malo smo zbunjeni, ne možemo ništa da planiramo, moramo da imamo solidarnost u tome, ne može niko da podnese tu vrstu rizika koja je nepotrebna i zato smo uputili to saopštenje da skrenemo pažnju da nema potrebe na silu da organizujemo sajam koji neće imati nivo i kvalitet koji svi mi želimo“, dodao je Hamović.

„Ne želimo da preuzimamo odgovornost niti za epidemiološke efekte i probleme koji mogu nastati ako se organizuje Sajam u zatvorenom, niti možemo da preuzimamo finansijski rizik, a ima i programskih problema koji se mogu videti u saopštenju koje smo dali“, naveo je on.

U saopštenju su izdavači naveli neke od ključnih argumenata zbog kojih se protive održavanju Sajma knjiga u septembru i traže odlaganje do standardnog oktobarskog termina naredne godine.

To su nagoveštene promene epidemioloških okolnosti i povećanje broja zaraženih, zatim vremenske prilike, odnosno toplo vreme koje odbija posetioce da dođu u zatvoreni prostor, godišnje odmore koji su polovinom septembra još aktuelni, pa je veliki broj ljudi i dalje van Beograda, uključujući i zaposlene u samim izdavačkim kućama, kao i distributere, štampare, kurirske službe. Takođe, početak je školske godine i kupovina udžbenika i školskog pribora u tom periodu dodatno opterećuje kućni budžet (u tom periodu knjižare i izdavači imaju povećan obim posla zbog kupovine udžbenika).

Organizovana poseta đaka, koji čine značajan i poželjan broj posetilaca, pod znakom je pitanja, a u toku je i ispitni rok za studente, pri čemu se deo njih u tom periodu i dalje nalazi van Beograda.

Onemogućena je organizacija dolaska stranih autora, delegacija i gostiju, produkcija knjiga neće biti pripremljena, niti odštampana u skladu sa godišnjim planom, naročito najzahtevnija i najsloženija izdanja, štamparije rade u manjem obimu i kapacitetima tokom letnjih meseci ili uopšte ne rade, izdavači nemaju dovoljno vremena za pripremu – manji broj naslova će biti dostupan, kraći je period za promotivne aktivnosti, cena zakupa štandova i prateće opreme je ostala ista kao i prethodnih godina, što predstavlja nesolidarno nametnuto finansijsko opterećenje kojem su izloženi isključivo izdavači bez uvažavanja pandemijskih okolnosti, naveli su izdavači.

UIKS, UPIS i samostalni izdavači poručili su i da i dalje ostaju pri stavu da u Odboru Sajma knjiga treba da budu zastupljeni i predstavnici izdavača kako bi se blagovremeno usaglašavale i sprovodile sve odluke bitne za održavanje te manifestacije.

Iz Beogradskog sajma saopšteno je ranije da, kako je navedeno, iako „prethodno usaglašena, ta iznuđena promena termina je među predstavnicima grupacija izdavača proizvela polemike o njenim pre svega komercijalnim posledicama“.

Hamović je, komentarišući tu tvrdnju, rekao da „čak i ako bismo je prihvatili, ne vidi u čemu je problem. „I njima je stalo da neutrališemo posledice pandemije u njihovim nevoljama i ne bežimo od toga. I mi želimo i stalo nam je da Sajam knjiga bude pouzdan i dobro organizovan. Treba imati u vidu da je Sajam knjiga – manifestacija, ona može biti na Beogradskom sajmu, ali i na drugom mestu, ali mi to ne želimo bez obzira na okolnosti. Želimo tu tradiciju, da Sajam knjiga bude vezan za taj prostor gde je bio proteklih decenija“, naveo je Hamović.

„Ponekad mi se čini da se ne snalaze najbolje oni koji vode Sajam – umesto da energiju kanališu ka rešenjima, čitaju u našim potezima nešto drugo, ali mislim da je to samo trenutno i da ćemo pronaći rešenje koje odgovara i jednoj i drugoj strani“, zaključio je on.

Komentari

Vaš komentar