Nebo može da sačeka: Imaju 70+ i o njihovom horu snimljen je film

Kultura 03. okt 202320:28 0 komentara

Oni imaju više od 70 godina, vole muziku i da se zabavljaju. Hor pod nazivom "Heaven Can Wait" (Nebo može da sačeka) iz Hamburga, uz moderne pesme i više od 70 ljudi koji ljuljaju scenu, slavi svoj 10. rođendan.

Umesto starih pesama, njihova set lista se sastoji od omiljenih pesama njihovih unuka. Od Marka Forstera i Dajhkinta (nemačkog elektropank benda) do Koldpleja – sve je tu.

Članovi ovog hora kažu da ne mogu da zamisle život bez pevanja.

„To je više od hobija ili posla. To je jednostavno životni eliksir. Ovo je moja droga“, kaže Gisa, članica hora koja ima 84 godine. Volfgang, koji ima 85 godina, priča da uz zabavu imaju i slične probleme, pa se ispomažu. „Jedno pomaže drugom pri presvlačenju i sličnim stvarima“, dodaje.

Direktor hora Jan-Kristof Šajbe je osnovao ovu muzičku grupu tako što je uputio poziv u novinama Abendblat. Ističe: „Veoma je važno pravilo da ih ne potcenjujete. I da ne radite probe hora tako kao da su prilagođene za starije osobe“. Dakle, kako kaže, nikakve olakšice zbog toga što su u pitanju starije osobe nisu „na dnevnom redu“.

Pročitajte i:

Oni dele ne samo lepe trenutke, već i tužne. „Moj muž je bio u horu. Preminuo je pre godinu dana. A onda su me pitali da li bih volela da ga nasledim, da tako kažem… I primljena sam sa neverovatno velikom empatijom koju su sam dobila od članova hora“, ispričala je Lola (79).

Članovi hora se pomažu i imaju razumevanja jedni za druge, drmaju scenom uprkos godinama i ne samo to – 12. oktobra u bioskopima u Nemačkoj će se pojaviti i dokumentarni film o njima. Film je zapravo priča o tome da starenje i starost jednostavno mogu biti lepi. Lepo je biti star, a hor to dokazuje na sceni u Sent Pauli teatru.

Lola priča kako je odjek kod publike neverovatan. „Kad im pogledamo lica, vidimo da su svi u dobrom raspoloženju. To je sjajno. Pravi poklon“, zaključila je.

Radost življenja i energija u kombinaciji sa mudrošću koja dolazi sa godinama i duhovitošću, ovaj hor čini dokazom da „nebo zaista treba da čeka“.

———————————————————————————————————-

Pogledajte još: