Hotel sa nula zvezdica: Vreme je za hitne društvene promene

Kultura 01. jul 202216:16 > 05. jul 2022 12:44 1 komentar

Besane noći u hotelu sa nula zvezdica je način na koji dva švajcarskih umetnika pokušavaju da podstaknu priču o problemima današnjice.

“Ne mogu da spavam” i “moja soba je bučna” – neke su od pritužbi gostiju kojih se hotelijeri probojavaju, a za braću Riklin upravo ovo je poenta umetničke instalacije. Ovi švajcarski konceptualni umetnici kreirali su antiidličnu verziju hotela sa nula zvezdica, koji se nalazi na putu, pored benzinske stanice jednog sela u kantonu Vale na jugu te zemlje. Dok su prethodne sobe bile postavljene u bunkeru ili na proplanku jednog švajcarskog sela, ova nova verzija, takođe bez zidova i plafona, nalazi se pored saobraćajnih znakova, u blizini automobila koji prolaze.

Namera im je da posetioce navedu na razmišljanje o svetskim problemima današnjice i da ih podstaku na drugačije ponašanje: „U ovoj neidiličnoj verziji hotela, spavanje nije poenta. Odsedanje ovde trebalo bi da navede posetioce na razmišljanje o hitnim društvenim promenama“, rekao je Frenk Riklin.

Gosti su pozvani da u „polu snu“ razmotre teme poput klimatskih promena, rata, kontinuirane trke za savršenstvom, kao i štete koju čovečanstvo nanosi planeti: „Ukratko, nije vreme za spavanje, moramo da reagujemo. Ako nastavimo u istom pravcu možda će biti više anti-idiličnih mesta nego idiličnih“, rekao je Patrik Riklin.

Projekat, koji je razvijan sa hotelijerom Danielom Šarbonijeom, sadrži i tri druge sobe u relativno mirnom vinogradu i na živopisnoj padini brda. Sobe sa uslugom batlera, koji nudi piće i doručak biće dostupne od 1. jula do 18. septembra. Cena za nesavršen noćni san je 325 švajcarskih franaka. Oko 6.500 ljudi, koji su bili na listi čekanja, primilo je nedavno mejl hotela sa nula zvezdica sa linkom za pre-rezervaciju četiri apartmana, na ovom mestu koje još uvek nije otvoreno za javnost.

Komentari (1)

Vidi sve komentare