I likovni umetnici pridružuju se protestu ispred Ministarstva kulture

Kultura 06. jun 202315:12 8 komentara
N1

Udruženje likovnih umetnika Srbije objavilo je danas da se pridružuje protestu umetnika i kulturnih radnika 8. juna isped Ministarstva kulture, pozivajući sve svoje članove da se ovom pozivu odazovu.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) pozvala je na protestni skup ispred Ministarstva kulture Srbije u četvrtak, a povodom rezultata konkursa kojima su, kako navodi ta grupa umetnika, pokazani još jednom „potpuni izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, te potpuna nespremnost za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima, koje navodno zastupaju“.

POVEZANE VESTI

Udruženje likovnih umetnika Srbije pozvao je, osim svojih članova, ujedno i ostala reprezentativna udruženja kao i druge aktere u umetnosti i kulturi da se pridruže inicijativi i daju doprinos rešavanju višegodišnjih nagomilanih problema u polju kulture i umetnosti Srbije.

ULUS je uputio i tri zahteva: hitno rešavanje problema dugovanja samostalnih umetnika, povećanje budžeta za kulturu na minimalnih 0,7 odsto i hitno rešavanje pitanja ateljea.

„Nakon više od godinu dana Radne grupe reprezentativnih udruženja i Ministarstva kulture, te prikupljanja informacije o iznosu dugovanja i dva formalna obraćanja Kabinetu Predsednice Vlade RS, nije došlo do razumevanja i razrešenja ovog pitanja koje na dnevnom planu ugrožava život samostalnih umetnika“, naveo je ULUS objašnjavajući prvi zahtev.

Povećanje budžeta za kulturu na minimalnih 0,7 odsto, što ne uključuje sredstva za finansiranje oblasti informisanja i medija: budući da se upravo radi na planiranju budžeta za 2024. godinu, smatramo da je pravi trenutak da se raspravlja o ovom pitanju – navodi ULUS.

„Hitno rešavanje pitanja ateljea: očekujemo da Ministarstvo kulture pokrene promenu Uredbe Vlade Republike Srbije kako bi se ova oblast pravno regulisala i kako bi se raspolaganje radnim prostorima vratilo u nadležnost ULUS-a“, dodaje se.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare