„Igorovi dani“ u Novom Sadu i Beogradu krajem januara

Kultura 04. jan 202214:37 1 komentar
Јovan Njegović Drndak

Kraj januara u Srpskom narodnom pozorištu biće posvećen mladom reditelju izuzetnog talenta Igoru Vuku Torbici. Drama SNP-a organizuje reviju vanserijskih predstava ovog reditelja pod nazivom „Igorovi dani“, a inicijativi se priključilo i Narodno pozorište Beograd, pa će se predstave održavati u Novom Sadu i Beogradu.

Od 24. do 28. januara u SNP-u, publika će imati priliku da pogleda: „Carstvo mraka“ Narodnog pozorišta iz Beograda, „Krvave svadbe“ Srpskog narodnog pozorišta i Budva Grad teatra, „Don Žuan“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, „Bakhe“ Narodnog teatra iz Bitolja, kao i „Tartif“ Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.

Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović kaže da ovo nije ni festival ni memorijal, već način da se odužimo jednom vanvremenskom talentu, koji nam je, za kratko vreme koje je proveo među nama, pokazao put.

Mirjana Janković

„To je put beskompromisnog, visoko-estetizovanog teatra. Pokazao nam je da moramo uložiti u mladost, verovati joj, istrpeti je i negovati darovite i posvećene stvaraoce. Siguran sam da će vreme tek pokazati koliko je značajno Igorovo stvaralaštvo, a ovo okupljanje teatara u kojima je radio, samo je korak u tom pravcu. Pozorišta koja i dalje na repertoaru imaju Igorove predstave, moraju te predstave da čuvaju što je duže moguće, baš zbog generacija koje dolaze, da bi mladi ljudi koji vole teatar i žele da u teatru stvaraju, imali baklju koja će osvetliti njihov put stvaranja. Naša je obaveza da tragamo za talentom poput Igorovog, da pomognemo tom talentu da se pokaže i dokaže, kako bi dobili nove Tartife, Svadbe, Carstva, Bakhe, Hinkemane, Don Žuane, istakao je Filipović.

Istovremeno, beogradska publika takođe će gledati ove predstave, pa će tako 26. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu biti izvedena predstava „Krvave svadbe“. Nakon toga, 28. januara biće odigrana predstava „Bakhe“, dok je 29. januar rezervisan za „Tartifa“. Predstavu „Don Žuan“ publika će u Beogradu gledati 30. januara.

Igor Vuk Torbica bio je jedan od najboljih reditelja mlađe generacije, te reditelj koji je ostavio dubok trag u većini srpskih i regionalnih pozorišta, navodi SNP. Četiri njegove predstave proglašene su za najbolje godišnje produkcije u tri države, i dva puta su izabrane za najbolje u regionu.

Komentari (1)

Vidi sve komentare