Imerzivna stvarnost na 17. Beldocsu

Kultura 15. maj 202416:35 0 komentara
Promo

Na repertoaru 17. Beldocs festivala, koji se održava od 22. do 29. maja 2024. godine u Beogradu, naći će se dva jedinstvena audiovizuelna programa interaktivnog tipa – sada već tradicionalna XR izložba: imerzivna stvarnost i najnoviji dodatak festivalskoj selekciji Play.docs Showcase. Publika će imati priliku da uroni u sadržaje obe izložbe u Bioskopu Balkan uz prethodnu rezervaciju termina na linkovima filmova.

„Interesantno je koliko imerzivna umetnost otvara prostorne mogućnosti u realizaciji kompleksnih ideja, ali isto tako i koliko ona uprkos mnogobrojnim izazovima opstaje bilo da joj umetnici kritički pristupaju ili njenu moć privida smišljeno koriste. Mi smo 2017. godine, kao i drugi festivali dokumentarnog filma u svetu, prigrlili imerzivne sadržaje i od tada omogućavamo razvoj XR projekata sa ovih prostora i obezbeđujemo prostor za izlaganje recentne svetske produkcije XR sadržaja.“, kazala je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocsa.

U ovogodišnju XR izložbu uključena su tri XR ostvarenja koja su prethodno prikazivana na prestižnim filmskim festivalima. Beskomforno (Comfortless) (2023), delo južnokorejske rediteljke Đine Kim, gledaoce uvodi u svet „Američkog grada“, bordela za vojnike SAD-a koji je bio na snazi u periodu Korejskog rata. Snimano na izvornoj lokaciji u Kunsanu, upotrebom virtuelne realnosti se dočarava sablasnost nekadašnjeg prostora. Nagrađivano ostvarenje Sa glavnog trga (From the Main Square) (2022) je animirano virtuelno iskustvo koje potpisuje brazilski reditelj Pedro Hares. Gledalac kao posmatrač svedoči usponu i padu zamišljenog grada koji nastaje oko živahnog glavnog trga. Vreme senki (Shadowtime) (2023), umetnička saradnja Sister Silvester i Deniza Tortuma, uvodi nas u konstruisanu stvarnost u kojoj vladaju drugačija pravila vremena i prostora.

Vodič na ovom putu je Alma, koja pokreće brojna pitanja na temu odnosa virtuelnog i realnog sveta, kao i aktuelne klimatske krize.

Novi program Play.docs, nastao u saradnji sa Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA) predstavlja izbor od četiri video igre, u kojima se nove tehnologije susreću sa dokumentarnom filmskom umetnošću. U okviru ove selekcije, publika će imati priliku da zaroni u unikatan svet ozbiljnih video igrara kroz panel-diskusije, masterklasove i interaktivno učešće.

„Cilj nam je da, kroz promociju ovog tipa igara, negujemo diskusije o bitnim društvenim, političkim i ekološkim temama, kao i da privučemo publiku interaktivnim narativima koji bude empatiju i kritičko mišljenje. Povezivanje ozbiljnih video igara i dokumentarnih filmova obogaćuje kulturni diskurs, pomerajući granice u razumevanju i adresiranju globalnih izazova.“ rekla je Andrijana Sofranić Šućur, šefica Beldocs Industry programa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!