Inicijativa da se baletskom umetniku Miloradu Miškoviću podigne spomenik

Kultura 23. jun 202213:30 > 13:492 komentara
Kuća Miškovića u Valjevu
Izvor: N1/Milena Kuzmanović

Gradska uprava Valjeva podržala je inicijativu da se Miloradu Miškoviću, baletskom umetniku svetskog ranga, podigne spomenik u rodnom Valjevu. Inicijativu je pokrenula Fondacija Milorad Mišković, a Ministarstvo kulture i informisanja je dalo saglasnost.

„Podizanje spomenika poslužilo bi kao primer i uzor mladim naraštajima, koje bi trebalo da nadahnuje ovaj veliki umetnik“, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju odluke Komisije za podizanje spomenika i skulpturanih dela Valjeva.

U Gradskom veću Valjeva naglašavaju da će biti usvojeno idejno rešenje akademskog vajara Dragana Nikolića, koji je pobedio na konkursu kada je pre osam godina Fondacija Milorada Miškovića prvi put pokrenula ideju da Milorad Mišković dobije spomenik u svom rodnom gradu.

Planirano je da se spomenik, visine 2,6 metara, postavi na platou u neposrednoj blizini početka, glavne, „Karađorđeve ulice“ u Valjevu. Sredstva za spomenik, kao i za buduću fontanu i parterno uređenje, biće izdvojena iz budžeta Grada Valjeva dok će, kako je navedeno, tačan obuhvat lokacije za spomenik i prateći sadržaji biti određeni u proceduri dobijanja idejnog rešenja.

Milorad Mišković je rođen u Valjevu 26. marta 1928. godine. Otac Dušan, rodom iz valjevskog sela Bačevci, držao je trgovačku radnju u Ulici kneza Miloša u centru Valjeva. Majka Živka Mišković, devojačko Maksimović, bila je iz Požege.

Milorad se sa roditeljima i starijim bratom Radomirom 1932. godine preselio u Beograd. Upisao se u baletsku školu Nine Kirsanove u Beogradu 1942. godine. U Pariz je odbegao 1946.godine, da bi se u Beograd prvi put vratio 1966. godine, kada je, već, bio poznat i priznat umetnik u svetu.

Mišković je poslednji put posetio rodno Valjevo u januaru 1992. godine, kada je učestvovao na obnovljenom Svetosavskom balu u hotelu „Grand“.

Milorad Mišković je često nazivan „Princom igre“ i „Najdivnijim cvetom Pariza“, uz Nurajeva jedan je od najvećih baletskih igrača 20.veka, i naš najproslavljeniji umetnik. Bio je dugogodišnji predsednik Asocijacije za igru pri UNESKO. Umro je 21. juna 2013.godine, u 86. godini u Nici, gde je proveo poslednje godine života.

Komentari

Vaš komentar