Istraživanje: Osobama s invaliditetom pristupačan mali broj muzeja u Srbiji

Kultura 05. dec 202214:47 1 komentar
Shutterstock

U Srbiji 61,4 odsto muzeja je delimično pristupačno osobama s invaliditetom, a 24 odsto nepristupačno, navodi se u rezulatima istraživanja o tome.

Istraživanje „Kultura pristupačnosti: istraživanje o pristupačnosti muzeja i galerija u Republici Srbiji“ biće predstavljeno sutra, u utorak, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Istraživanjem su obuhvaćene sve muzejske ustanove u Srbiji: 97 muzeja i galerija, i 36 udruženja koja se bave izazovima za osobe s invaliditetom.

„Podaci pokazuju da 57,5 odsto nije fizički pristupačno za posetioce koji imaju neku vrstu invaliditeta“, saopštio je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Navedeno je da samo 14,4 odsto ustanova poseduje toalet prilagođen osobama sa invaliditetom, a svega 9,4 odsto lift koji mogu koristiti osobe s invaliditetom. U 59,8 odsto muzejskih ustanova stepenice nisu propisno obeležene i nisu postavljeni rukohvati.

Cilj istraživanja je da se mnogo više obrati pažnja na osobe sa invaliditetom i pitanje pristupačnosti ustanova kulture.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare