Izabran srpski kandidat za Oskara za 2023. godinu

Kultura 27. sep 202314:39 25 komentara
Yavdat / Shutterstock.com

Srbiju će u trci za prestižnu filmsku nagradu "Oskar" za ovu godinu predstavljati film "Što se bore misli moje", reditelja Milorada Milinkovića.

Selekciona komisiјa za odabir srpskog kandidata za nagradu ”Oskar” Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke, većinom glasova je donela odluku da јe srpski kandidat za nagradu ”Oskar” za 2023. godinu film ”Što se bore misli moјe”, reditelja Milorada Milinkovića, saopštio je Filmski centar Srbije.

Film „Što se bore misli moje“ o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, je političko-istorijski triler u čijem centru je zavera, koja se realno desila, rekao je za N1 reditelj tog ostvarenja Milorad Milinković.

Reditelj koji je široj publici poznat po filmovima „Mrtav ladan“ i „Čitulja za Eskobara“, publici je predstavio novo ostvarenje, uzbudljiv istorijski triler, koji govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i o događajima koji su prethodili samom tragičnom činu.

Lik kneza Mihaila tumači Dragan Mićanović, a u filmu još glume i Nataša Ninković, Jana Ivanović, Miloš Timotijević, Aleksandar Srećković, Nebojša Dugalić…

Film je premierno prikazan na 58. Filmskim susretima u Nišu, a biosopska distribucija je počela 20. septembra.

Ove godine se obeležava 200 godina od rođenja jednog od najvažnijih i najtragičnijih vladara koje smo imali.