Izabrano idejno rešenje za izradu skulpture u novosadskom Distriktu

Kultura 24. mar 202311:08 0 komentara
Promo

Na vajarsko-arhitektonskom konkursu za idejno rešenje izrade skulpturalnog dela u okviru urbanističkog rešenja novosadskog Distrikta, koji je pokrenut na inicijativu Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" i Centra za likovnu i primenjenu umetnost „TERRA”, izabrana je skulptura „Oblak” autora Branislava Nikolića.

Na konkurs, koji je otvoren 1. januara 2023. godine, pristiglo je ukupno 13 rešenja, saopšteno je.

„Idejno rešenje trebalo je da bude koncipirano tako da obuhvati prostorni i istorijski kontekst Distrikta, kao mesta koje baštini stogodišnje industrijsko nasleđe, ali i njegovu buduću namenu, odnosno novi centar kreativnih industrija, koji realizovan zahvaljujući obnovi u okviru projekta Evropske prestonice kulture“, navodi se u saopštenju.

Skulptura „Oblak” Branislava Nikolića predstavlja, kako kažu, misaonu i organsku dopunu novog koncepta za revitalizaciju prostora Distrikta.

„Osmišljena u formi fabričkog dimnjaka iz kog kulja dim, skulptura svojom formom izmešta posetioce Distrikta u istoriju ovog prostora obeleženog intenzivnom industralizacijom Novog Sada početkom dvadesetog veka. Njena svedenost nedvosmisleno komunicira sa nasleđem, privlači poglede i poziva na dijalog. Izgrađen u kombinaciji terakote i čelika, ‘Oblak’ će dokumentovati istoriju Distrikta, povezujući prošlost i sadašnjost. Dva dominantna materijala, terakota i čelik, bili su nosioci razvoja grada, prateći njegov stalni napredak kroz decenije“, navodi se u opisu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!