Izdavači o otkupu: I dalje bez reči iz Ministarstva, javni interes da se poštuje

Kultura 12. okt 202215:48 1 komentar
N1

Udruženja izdavača pozvala su danas Ministarstvo kulture da realizuje otkup knjiga do kraja godine i hitno reši problem nastao poništavanjem ovogodišnjeg konkursa.

Predstavnici Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIКS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i grupacije samostalnih izdavača (koje reprezentuje Čigoja štampa) istakli su da rokovi otkupa, nakon nedavno poništenog konkursa, treba da budu precizno određeni i poštovani.

Ovo je potpuno nova situacija i opasan presedan, koji bi pogodio sve, od čitalaca, preko biblioteka, izdavača, a pogođeni su i interesi pisaca i štampara, otkup knjiga je važan čitavim profesionalnim oblastima, odsustvom otkupa bila bi desetkovana izdavačka scena, rekao je Gojko Božović iz izdavačke kuće Arhipelag i predsednik Grupacije izdavačke delatnosti u Privrednoj komori Srbije.

„Ono što izdavači traže sve vreme jeste da imamo jasne informacije i proceduru, a to dugi niz godina nemamo, i sada ne znamo rokove, nemamo informacije, to nije prihvatljiv način komunikacije o ovako važnom pitanju. Kako možemo imati poverenje? To su važna pitanja.. od najvećeg javnog interesa i sa time se ne može igrati, tražimo da se poštuje javni interes“, dodao je Božović.

Izdavači su istakli da je neophodno da ovaj otkup bude završen u toku ove godine. Oni su dodali i da su sve vreme bez ogovora iz Ministarstva kulture pa su se zato javnosti obratili preko medija.

Božović je rekao je da je neophodno da Ministarstvo kulture objavi detaljan plan realizacije otkupa za 2022. godinu.

„Taj plan mora da sadrži precizne rokove kada će proces otkupa publikacija biti završen, kao i rokove za izdavače do kada da dostave knjige bibliotekama“, rekao je Božović novinarima u Beogradu.

Predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije Zoran Hamović dodao je da postoji opasnost da određen broj izdavača neće moći da izađe na ovogodišnji Sajam knjiga zbog velikih troškova, a da bi drugim izdavačima ostalo da sa njima budu „solidarni“.

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije, Dejan Papić, ocenio je da budžet države za otkup knjiga mora biti bar duplo veći zbog inflacije i poskupljenja knjiga.

„Otkup iz 2021. godine je poništen, kako su naveli iz Ministarstva kulture, zbog sukoba interesa među članovima Komisije. Ako je ovo zaista tačno, odavno je trebalo da ti ljudi su budu smenjeni. Da se tako nešto ne bi ponovilo, na ovogodišnjem otkupu publikacija mora biti transparentan izbor i rad Komisije“, rekao je Papić.

Hamović je ocenio i da poništavanjem prošlogodišnjeg i kašnjenjem ovogodišnjeg otkupa najviše trpe biblioteke i čitaoci, a tek posle njih izdavači.

„Pisali smo Ministarstvu kulture, slali smo dva saopštenja, svako se obratio u svoje ime i u ime svog udruženja, ali odgovor nismo dobili. U saopštenjima smo naveli da će ubuduće biti potrebno organizovati otkup dva puta godišnje da knjige ne bi kasnile i kako ne bismo imali zakašnjenje u odluci Komisije koje može da traje i do tri meseca“, rekao je Hamović.

On je rekao da im je podršku iskazalo i Bibliotekarsko društvo Srbije i pročitao je njihovo saopštenje o ovoj temi.

„Kao udruženje koje okuplja veliki broj bibliotekara u Srbiji, tražimo da Ministarstvo kulture i informisanja u najkraćem roku donese ili odluku o prihvatanju rezultata ovogodišnjeg otkupa, i usvoji Predlog rešenja o izboru publikacija koje će biti otkupljene po Кonkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2022. godinu ili da se jasno i bez odlaganja izjasni o razlozima koji su planiranje ovogodišnje nabavke knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji doveli u pitanje i predloži rešenje koje će biti prihvatljivo svim zainteresovanim stranama koje učestvuju u procesu otkupa knjiga, ali i brojnim korisnicima javnih biblioteka. Takođe, smatramo da čitav proces sprovođenja Кonkursa za otkup knjiga za javne biblioteke treba da bude mnogo transparentniji nego što je bio do sada i da se više uvažavaju stavovi i mišljenja bibliotekarau vezi sa otkupom, na čemu Bibliotekarsko društvo Srbije godinama insistira i zbog čega smo se već obraćali Ministarstvu 12. februara 2020. godine sa nekoliko suštinskih predloga za izmenu uslova i načina za sprovođenje procedure Кonkursa za otkup knjiga“, naveli su.

Komentari (1)

Vidi sve komentare