Izdavači vs Ministarstvo: Otkup knjiga poništen, sporna izjava o sukobu interesa

N1

Iako je novac za otkup knjiga za javne biblioteke odobren, Ministarstvo kulture poništilo je čitavu proceduru i ceo proces vratilo na početak. "Otkup knjiga je u suštini oboren", rekao je Gojko Božović, glavni urednik i direktor Arhipelaga, reagujući na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja u kome jse navodi da je imenovana nova komisija „budući da su članovi komisije imali obavezu da potpišu izjavu da nisu u sukobu interesa što nije učinjeno”.

Iako je novac za otkup knjiga za biblioteke odobren, za sada ga neće biti. Za bibiloteke to znači da ostaju bez knjiga kojima obnavljaju fond, za izdavače da ostaju bez dela značajnog prihoda.

Početkom ove nedelje Udruženje profesionalnih izdavača Srbije zatražilo je objašnjenje od Ministarstva zašto ni posle više od mesec i po dana nije objavilo rezultate Otkupa, upozoravajući da je time ugrožena institucija Otkupa knjiga za javne biblioteke, transparentnost konkursne procedure, rad javnih biblioteka, interesi čitalaca i interesi izdavača.

Ministarstvo kulture i informisanja, na to je reagovalo saopštenjem, objašnjavajući da je imenovalo novu komisiju, u cilju ispunjenja regularnosti i zakonitosti čitavog postupka.

„Ministarstvo kulture i informisanja naglašava da je takvu odluku donelo imajući u vidu neophodnost poštovanja odredaba Zakona o sprečavanju korupcije, koje se odnose na sukob interesa imenovanih članova komisije, budući da su članovi komisije imali obavezu da potpišu izjavu da nisu u sukobu interesa, što nije učinjeno. Ovakva odluka je doneta u nameri da se što hitnije obezbede zakoniti uslovi za transparentno sprovođenje konkursa i donošenja Predloga rešenja o izboru publikacija koje će biti otkupljene po Кonkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2022. godinu“, navelo je ministarstvo.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) ocenilo je da činjenica da je imenovana nova komisija ukazuje na proceduralne propuste u prethodnom radu pri imenovanju članova komisije.

„To znači da je upravo Ministarstvo prekršilo regularnost postupka, budući da od pozvanih članova komisije nije blagovremeno dobilo izjave da nisu u sukobu interesa“, naveo je UPIS.

Zahtevajući ponovo hitan odgovor o ovogodišnjem otkupu, a koji se odnosi na prošlogodišnja izdanja, UPIS u objašnjenju Ministrastva zašto je pristupilo formiranju nove komisije vidi i mogućnost da se dva otkupa spoje u jedan.

„Formulacija: ‘Ovakva odluka je doneta u nameri da se što hitnije obezbede zakoniti uslovi za transparentno sprovođenje konkursa i donošenja Predloga rešenja o izboru publikacija koje će biti otkupljene po Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2022. godinu’, navodi UPIS, „može se tumačiti kao greška ili se može razumeti da predstoji spajanje dva otkupa za knjige iz 2021. i 2022. ili da otkupa za 2021. neće biti, a da će otkup knjiga za 2022. biti transparentan“, dodao je UPIS.

„Ako su Komisija ili neki njen član bili u sukobu interesa, podsećam da je tu Komisiju biralo Ministarstvo, a ne izdavači, bibliotekari ili čitaoci. Otuda samo Ministarstvo mora preuzeti odgovornost za izbor i rad te Komisije“, rekao je za Politiku Gojko Božović koji tvrdi da je odluka ministarstva da stvari vrati na početak bez presedana otkako postoji otkup knjiga u Srbiji.

On je dodao da je odluka Ministarstva kulture ugrozila je samu instituciju otkupa knjiga, s kojim se ove godine neopravdano kasnilo, pa je raspisan tek početkom maja, ali je ugrozila i rad javnih biblioteka, interese i prava čitalaca koji koriste usluge biblioteka.

„Odluka je ugrozila i interese izdavača i važan deo kulturne scene u Srbiji. Nesprovođenje otkupa teško bi pogodilo normalan rad biblioteka i onemogućilo čitaoce da, makar sa ovako velikim zakašnjenjem, mogu da u svojim lokalnim bibliotekama dođu do relevantnih knjiga objavljenih u 2021. godini. Ako su Komisija ili neki njen član bili u sukobu interesa, podsećam da je tu Komisiju biralo Ministarstvo, a ne izdavači, bibliotekari ili čitaoci. Otuda samo Ministarstvo mora preuzeti odgovornost za izbor i rad te Komisije“, naveo je.

„Imamo razloga da sumnjamo u istinitost navedenih argumenata. Nismo dobili jasan i konkretan odgovor, već neodređenu formulaciju koja se može tumačiti na različite načine. Svakako je reč o pokušaju da se odloži ili preskoči dovršetak procedure otkupa publikacija. Nije teško pretpostaviti zašto“, ocenio je glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Klio Zoran Hamović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare