Izložba arhitekte Đorđa Bobića „April u Beogradu“ – apsurdne devastacije u gradu

Kultura 14. apr 202108:30 0 komentara
Promo

Galerija Haos u Beogradu predstavlja od 20. aprila izložbu karikaturalnih crteža uglednog arhitekte Đorđa Bobića, koji su duhoviti i kritički komentari graditeljskih i političkih poteza gradskih vlasti, donošenih uglavnom bez konsultacija sa stručnom i najširom javnošću.

„April u Beogradu nije samo naslov poznatog šlagera. To je i vreme posebnog proletnjeg buđenja. Budući da živimo u neuslovima svake vrste, nametnula nam se potreba da predstavimo komentare jednog zabrinutog građanina, uglednog gradskog arhitekte, koji kroz crtež predočava brojne porazne graditeljske i političke odluke, donošene uglavnom bez konsultacija sa strukom ili sa građanima. Reč je o dnevničkim zapisima, duhovitim i kritičkim opservacijama Đorđa Bobića na sve one apsurdne devastacije, neinventivne intervencije u našem prestonom gradu, čiji smo svedoci proteklih godina, pa i ovih dana“, navela je povodom izložbe direktorka Haosa, istoričarka umetnosti Borka Božović.

Bobić izražava nesaglasje sa promenama i ponuđenim rešenjima karikaturalnim crtežom, dodajući mu tekstualni zapis, čime zabeleškom čuva od zaborava, upozorava zbunjene sugrađane, opominje na porazne posledice i konstatuje da je “Grad na izmaku”.

U predgovoru za tu postavku prof. dr Čedomir Vasić istakao je da “laki, skicuozni, karikaturalni crtež, obojen kredama, pastelom ili pomoću „foto-šopa”, sa tek nagoveštenim figurama i situacijama, odgovara ritmu svakodnevnih zabeleški, a svojim neobaveznim izgledom i igrom naglašava neophodnu brzinu reagovanja određenim povodom… Bliskost Bobića sa tradicijom francuskog stripa i karikature proistekla je, pre svega, iz zajedničkog duhovnog horizonta i kritičkog stava kao obaveze svakog mislećeg čoveka, istakao je Vasić, prenosi Seecult.

Izložbu Đorđa Bobića prati i knjiga sa reprodukovanim crtežima “Dnevnik jednog građanina”, u izdanju Arhipelaga, a otvoriće je urednik te izdavačke kuće Gojko Božović.

Đorđe Bobić, glavni gradski arhitekta od 2004. do 2008. godine, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1965. godine, a usavršavao se u Parizu. Autor je više od 300 urbanističkih i arhitektonskih projekata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!