Izložba art+science: Svetovi veštačke inteligencije

Kultura 16. sep 202111:11 0 komentara
Promo

U susret šestom izdanju manifestacije art+science biće predstavljeni radovi inspirisani veštačkom inteligencijom, kao deo izložbe u Muzeju nauke i tehnike, Galeriji Institutu Servantes i CPN Mikrogaleriji, od 23. septembra do 23. oktobra, najavili su organizatori.

Na nekoliko beogradskih lokacija, od 23. septembra do 23. oktobra, šestu godinu zaredom, održava se manifestacija art+science. Tokom manifestacije, biće predstavljeni radovi domaćih i stranih umetnika nastali pod mentorstvom ili u saradnji sa naučnicima, sa ciljem uspostavljanja novog modela povezivanja i predstavljanja nauke i umetnosti.

Teško je precizirati gde se sve veštačka inteligencija danas nalazi i gde se sve s njom možemo sresti, ali jedno je sigurno: ona više ne predstavlja pitanje budućnosti. Duboko je involvirana u raznorodne tehnologije novije generacije kojima smo svakodnevno okruženi, posedujući istovremeno i neverovatan potencijal za dalji razvoj i primenu.

Ideja programa Svetovi veštačke inteligencije u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije – AI Lab, podržanog kroz EU program Кreativna Evropa, jeste suštinsko, kritičko i kreativno sagledavanje veštačke inteligencije, koja svojom pojavom i primenom stvara i pobuđuje i uzbuđenje i strepnju, u zavisnosti od perspektive, znanja i razumevanja posmatrača. Široki pristup ovom fenomenu moguć je zahvaljujući učešću velikog broja domaćih i međunarodnih umetnika i naučnih istraživača koji deluju na širokom polju ukrštanja nauke i umetnosti, sa fokusom na veštačkoj inteligenciji.

Veštačka inteligencija i društveni problemi

Ovogodišnja selekcija donosi radove koji analiziraju veštačku inteligenciju i bave se odnosom ljudi i mašina, kao i one koji su posvećeni klimatskim promenama korišćenjem veštačke inteligencije: svi oni su fokusirani na neka od gorućih planetarnih i društvenih problema.

Vođen kao iskustvo koje stvara umetnički interfejs između podataka i ljudskog pokreta, rad Co(AI)xistence vizuelne umetnice iz Pariza Žistin Emar, kreira iskustvo u kome ljudsko biće i robot pokušavaju da definišu nove modele koegzistencije u svetu.

Više dela je posvećeno kritičnim i moralnim apsektima savremenih društvenih problema, pa se tako rad Anatomija Fatberga grupe autora bavi zagađenjem Dunava, osvešćujući naš kompleksan odnos sa otpadom i njegovim posledicama po okolinu. Sa druge strane, rad Skeens španske umetnice Elise Кveste predstavlja pokušaj da izađemo na kraj sa ogromnom količinom podataka koje algoritmi veštačke inteligencije generišu kao naš digitalni identitet.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!