Otvorena izložba o Miši Janketiću

Kultura 15. jun 202220:47 4 komentara
Tanjug/ Dario Konstantinović

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u Muzeju pozorišne umetnosti otvorila je izložbu „Mihailo Janketić – pozorišna posveta“, posvećenu jednom od najvećih glumaca Srbije i Jugoslavije, koji je svojim ulogama u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju ostavio neizbrisiv trag u našoj kulturi.

Uz poruku da je od velike važnosti da negujemo i sačuvamo uspomenu na najveća imena naše kulture i našeg pozorišnog glumišta, Gojković je istakla da je, zahvaljujući podršci Ministarstva, Muzej nedavno rekonstruisan i da je od večeras ponovo otvoren za posetioce.

„Verujem da će obnovljena zgrada i ova važna izložba koju večeras otvaramo dati podsticaj nastojanjima da muzej postane jedno od nezaobilaznih mesta na kulturnoj mapi naše prestonice“, kazala je Gojković, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Ističići da je bogato stvaralaštvo Mihaila Janketića predstavljeno upravo u Muzeju pozorišne umetnosti, koji duže od sedam decenija čuva vrednu građu pozorišnog i umetničkog života Srbije, Gojković je rekla da će doajen našeg glumišta ostati upamćen po svojim briljantnim pozorišnim ostvarenjima.

Tanjug/ Dario Konstantinović

„Za 60 godina rada i igranja na najznačajnijim beogradskim, srpskim i jugoslovenskim scenama, ostvario je uloge o kojima se i danas priča. O njima se, bez obzira na protok vremena, i danas razgovara među kolegama, kritičarima i pozorišnim znalcima“, rekla je Gojković i naglasila da je Janketić posedovao redak glumački dar i neiscrpan talenat.

Dodala je da je, kao i drugi doajeni pozorišne scene, znao da samo naporan rad vodi neprestanoj nadogradnji glumačke veštine i sticanju poverenja publike, koja ga je neizmerno volela, baš kao što ga je kritika izuzetno poštovala, čime je uspeo da stane rame uz rame svojim starijim kolegama i pozorišnim uzorima iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta, na čijoj sceni je počeo i završio karijeru.

„U senci glume, Janketić je bio i veliki ljubitelj poezije i njegove interpretacije Ujevića, Miljkovića, Antića i Majakovskog stekle su kultni status. I kao profesor na novosadskoj Akademiji umetnosti sa uspehom je nesebično delio svoje glumačko umeće i prenosio ga mlađim generacijama. Sve to slikovito govori o svestranoj ličnosti, umetniku u pravom smislu te reči“, kazala je Gojković.

O talentu Janketića svedoče i brojne nagrade i priznanja koje su mu dodeljene. Između ostalog, bio je čak pet puta dobitnik Sterijine nagrade, najmlađi prvak i osmostruki dobitnik godišnje nagrade svog matičnog pozorišta i nosilac Sretenjskog ordena.

Na otvaranju izložbe govorili su i direktorka Muzeja Vesna Burojević, ćerka Miše Janketića Milica i kustoskinja izložbe Biljana Ostojić.