Izložba slika i crteža Lazara Vozarevića u Valjevu, pred publikom 41 rad

Kultura 03. jun 202316:28 2 komentara
N1

U Modernoj galeriji u Valjevu danas je otvorena izložba slika i crteža umetnika Lazara Vozarevića.

Izložen je 41 rad iz kolekcije galerije u Sremskoj Mitrovici, rodnog grada umetnika i privatne kolekcije Zorana Popovića.

U prisustvu brojnih Valjevaca, ljubitelja umetnosti, i gostiju iz Beograda i drugih gradova Srbije izložbu su svečano otvorili Marija Vukajlović, istoričarka umetnosti i Milan Marinković, kustos umetničke galerije „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice

Opus Lazara Vozarevića odlikuje istraživanje koje se kretalo od kubističkih aksioma preko pretpostavki enformela do postenformel eksperimenata. Zajednički imenitelj različitih faza stvaralaštva je umetnikovo jedinstveno razumevanje nasledja srednjovekovne umetnosti ikone i freske. Nastali u periodu od 1951. do 1967. godine, izložbeni radovi svedoče o prisustvu figuralnog u postkubističkoj i postenformel fazi i umetnikovoj interpretaciji antičke i vizantijske baštine.

N1
N1
N1
N1
Izložba slika i crteža Lazara Vozarevića Izložba slika i crteža Lazara Vozarevića
N1
Izložba slika i crteža Lazara Vozarevića Izložba slika i crteža Lazara Vozarevića
N1
Izložba slika i crteža Lazara Vozarevića Izložba slika i crteža Lazara Vozarevića
N1

U tekstu „ Apologeta i njegovi građani“ za katalog izložbe u Modernoj galeriji u Valjevu, istoričarka umetnosti Marija Vukajlović kaže da je Lazar Vozarević od slikarskih početaka do kraja stvaralačkog puta, osobeni stvaralački rukopis zasnivao na primeni Pikasovih premisa o svodjenju formi na geometrijske oblike.

„Prva dela su nastala pod nesumljivim utucajem Pikasa, u čijem delu je pronalazio početni impuls i naklonost prema kubičnim formama. Ovi geometrijski oblici bili su ubrzo oplemenjeni srednjovekovnim uzornim modelima i vodili su slikarstvo lazara Vozarevića u pravcu novog čitanja tradicije unuter modernog dela. Okupiran mrežom linearne geometrije i mišljenja u plohama, matricu iz koje je crpeo likovna saznanja tražio je u racionalistički nastrojenom slikarstvu, od Sezana, preko kubizma, poskubizma, do geometrijske apstrakcije, u kojima je osmišljavao svoj irealni svet egzistencijalnog nemira i vurtuelna putovanja u bezpredmetnu umetnost šezdesetih“, napisala je u katalogu Vukajlović.

Otvarajući današnju izložbu u Valjevu, Milan Marinković kustos izložbene galerije u Sremskoj Mitrovici je rekao da se ova izložba dogadja u godini kada se obeležava 50 godina galerije „Lazar Vozarević“ i da su, tim povodom, organizovane brojne aktivnosti.

„Galerija je obnovjena u jedan moderan izložbeni prostor, 80 umetničkih radova Lazara Vozarevića, koliko ih galerija poseduje, od kojih su neka restaurirana, su proglašena za kulturno dobro. Organizovali smo putujuću izložbu sa kojom smo posetili 40 gradova širom Srbije, a do kraja godine ćemo otštampati monografiju o stvaralaštvu Lazara Vozarevića“, rekao je Marinković i pozvao na veliku izložbu slika i crteža umetnika koja će, povodom jubileja, biti organizovana u galeriji u Sremskoj Mitrovici u novembru ove godine.

Izložba Lazara Vozarevića biće otvorena u Modernoj galeriji „Ljuba Popović“ u Valjevu do 20. avgusta 2023.godine.

Lazar Vozarević je rodjen 15. jula 1925.godine u Sremskoj Mitrovici. Prva saznanja iz slikarstva stekao je u Školi za primenjene umetnosti u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1948.godine u klasi profesora Mila Milunovića. Radio je kao docent na istom fakultetu. U Parizu je studijski boravio više puta. Njegova dela nalaze su u galerijama širom sveta. Dobitnik je više važnih nagrada i priznanja, medju kojima je i Oktobarska nagrada grada Beograda (1952). U njegovom rodnom gradu otvorena je 1973.godine izložbena galerija koja čuva i prezentuje njegova dela.

Preminuo je 29. marta 1968.godine u Beogradu.