Izložba slika „velikih majstora“ u Ljubljani otkazana, jer su dela – falsifikati

Kultura 09. jun 202221:473 komentara
Izvor: Georgios Kefalas/Keystone via AP/Ilustracija

Otvaranje izložbe umetničkih dela iz privatne kolekcije u ljubljanskom Narodnom muzeju otkazano je u poslednjem trenutku kako bi se izbegao skandal, budući da su, prema tvrdnjama iskusnih stručnjaka, slike pripisane velikim majstorima "očiti falsifikati", prenose slovenački mediji.

Muzej je najavio da će na izložbi biti izloženo 16 umetničkih radova iz privatne zbirke porodice Boljkovac, a reč je o delima „priznatih slikara 19. i 20. veka“, među kojima se spominju Pablo Pikaso, Anri Matis, Džuan Miro i drugi, piše Jutarnji.hr.

Međutim, istaknuti slovenački istoričari umetnosti i kritičari navode da je reč o „očiglednim falsifikatima“, pa je otvaranje izložbe otkazano, preneli su slovenački mediji.

Ekspert iz oblasti likovne umetnosti Aleksander Basin kazao je da su krivo atribuirane slike velikih majstora slikarstva falsifikati na prvi pogled i da bi to trebalo biti jasno i onima koji su upućeniji u slikarstvo, a ne samo stručnjacima.

Sasvim je moguće da se i u Sloveniji nađe poneka grafika vrhunskih evropskih i svetskih slikara, ali ne i njihove originalne slike, a da je reč o originalima, vredile bi milijarde evra, kažu kritičari i mediji, kritizikujući vođstvo muzeja.

Među slikama koje je trebalo da budu predstavljene su i navodni radovi Pikasa, Edgara Degaa, Matisa, Tuluz-Lotreka, Miroa, Edvarda Munka, Maleviča, Šagala i drugih.

Čini se da je najodgovorniji direktor muzeja Pavle Car od kojega se sada traži ostavka zbog propusta koji je mogao izazvati kulturni skandal širih razmera.

Mediji navode da je Car diplomirao računarstvo, a ima doktorat iz istorije, kao kolekcionar sakuplja uniforme i odlikovanja, te da nema potrebna znanja za vođenje muzejske ustanove koja ove godine slavi 200 godina postojanja.

Car je na mesto direktora muzeja imenovan u vreme vlade Janeza Janše, a nova vlada Roberta Goloba najavila je proveru i reviziju svih zapošljavanja i napredovanja u rangu javnih službenika i zaposlenih u državnoj upravi u protekle dve godine, te bi nakon analize trebalo da odluči je li u tom procesu bilo sve u redu.

Iz Janšine stranke već su ranije poručili da nova vlast time zapravo najavljuje „kadrovski cunami“, odnosno političku čistku.

Komentari

Vaš komentar