Izložba „Svesvrstani“ Uroša Krčadinca u Studentskom gradu

Kultura 22. jun 202215:09 > 15:37 0 komentara
Promo

Izložba "Svesvrstani" umetnika Uroša Krčadinca, nastala kao rezultat umetničko-kustoske rezidencije u studentskom domu Studentski grad u okviru međunarodnog projekta "They: Live-student lives revealed through context-based art practices", biće otvorena 23. juna.

Postavka „Svesvrstani“, koja postavlja pitanje o vezi između tehnologije i ideologije, trajaće do 9. jula na nekoliko lokacija u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Za ovaj projekat umetnik Uroš Krčadinac je kreirao program koji može da generiše beskonačan broj zastava i beskonačno mnogo različitih mikroidentiteta. Uz pomoć ovog programa, više od 150 studenata generisalo je svoje individualne zastave, barjake njih samih.

Suština jeste pitanje – kada izaberemo zastavu, jesmo li je zbilja sami izabrali ili smo se tek upecali na automatizovanu udicu?

Tokom trajanja izložbe 1. jula biće organizovana društvena igra „Svesvrstani“ na otvorenim prostorima u Studentskom gradu, osmišljena pod mentorstvom rediteljke Ane Pinter iz Beograda i kroz zajednički rad rediteljke, umetnika Uroša Krčadinca, i kustosa Lava Mrenovića sa studentima.

Izložba „Svesvrstani“ obuhvatila je participativni rad sa studentima na nekoliko nivoa: kroz širi pristup rada sa mladom publikom, zatim, kroz radionički rad sa grupom studenata i uključivanje prikupljenih arhivskih fotografija o životu studenata u Studentskom gradu putem uslovno rečeno, dijaloga između studenata i AI generatora zastava koji je umetnik Uroš Krčadinac osmislio. Mislim da je umetničko-kustosko rezidencijalno istraživanje u Studenjaku, koje će rezultirati izložbom, uspelo da se približi senzibilitetu mlade generacije studenata primenom tehnologije novih generativnih medija i na taj način omogućilo uvid u stavove, navike, kulturne potrebe, međusobne odnose, kao i odnos stanara Studentskog grad prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, što je pored razvoja participativnog odnosa sa publikom, bio jedan od motiva realizacije međunarodnog projekta They: Live. Paralelno, umetnički poduhvat nudi edukativni potencijal za kritičko sagledavanje uloge savremenih tehnologija u svakodnevnom životu savremenog čoveka i moguće ga je na istraživačko-umetnički način primeniti u studentskim kampusima drugih zemalja – reči su Maide Gruden, urednice likovnog programa u Domu kulture Studentski grad i koordinatorke projekta „They: Live“.

U periodu od 15. marta do 15. aprila umetnik Uroš Krčadinac i kustos Lav Mrenović bili su na rezidencijalnom boravku u Studentskom gradu tokom kojeg su imali prilike da se upoznaju sa istorijom Studenjaka kroz arhivske fotografije, prikupljene iz privatnih albuma nekadašnjih i sadašnjih  stanara, da se uključe u studentski život, permanentno razvijajući i primenjujući digitalni participativni umetnički rad u studentskom kontekstu. Umetnički rad „Svestvrstani“ posvećen je zato razvijanju senzibiliteta prema novim oblicima digitalne kulture, što je važno naročito za studente kako bi razumeli medijsku, estetsku, ideološku i tehnološku logiku koja stoji iza algoritama, koji generišu ozbiljan deo komercijalnog i ideološkog sadržaja na Internetu i kako bi bili kadri da postanu subjekti tehnološkog sveta, umesto da ostanu tek njegovi objekti.

Uroš Krčadinac je digitalni umetnik, programer, autor i edukator koji smišlja i vodi radionice, kreira data umetnost, vizuelizacije podataka, animiacije i animirane filmove, performanse, interaktivnu umetnost, programira veštačku inteligenciju, crta digitalne crteže, bavi se digitalnom književnošću i eksperimetalnom geografijom, dok je Lav Mrenović nezavisni kustos i umetnički kritičar, a njegove sfere interesovanja su savremena umetnost i njeni odnosi s politikom i identitetima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!