Otvorena izložba „Zona obilovanja“ u Galeriji Novembar

Kultura 14. jan 202216:38 > 16:42
Izvor: Galerija Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je prva izložba u 2022. godini, koja nosi naziv "Zona obilovanja".

Na izložbi su predstavljeni radovi Jovana Matića, magistra na odseku za keramiku Fakulteta primenjenih umetnosti koji je svoj umetnički pečat proširio na čitav spektar medijuma, od platna i skulptura do mešovitih instalacija.

„Zona obilovanja“ se bavi temom konzumerizma i njegovih oblika koji proizilaze iz svakodnevnih ljudskih navika.

Galerija Novembar

„Umetnik koristi jedan motiv koji je prilično bizaran, razapete životinje i pacove, koji u njegovim radovima uzimaju oblik modli za kolače, praveći pomoću njih estetski lepe slike koje mi doživljavamo kao lepe, a zapravo predstavljaju nešto bizarno u čemu mi učestvujemo svakodnevno. To je inače tema kojom se Matić bavio kroz razne medijume, konzumerizam, životinje, ljudi kao roba, vrednosti kao roba, i kako mi sve to estetski eksploatišemo kroz repetitivne sveprisutne motive“, objašnjava kustoskinja Galerije Novembar Ana Simona Zelenović, prenosi se u saopštenju galerije.

Prožeta tonom ironije, izložba predstavlja trenutnu stvarnost i „svedočanstvo kolektivnog sebičluka i hronične globalne nesvesti“. Iako ti prizori nisu predviđeni da budu prijatni za oko, Jovan Matić zaključuje da je svestan paradoksa u kojem i ovaj njegov tematski rad može postati žrtva konzumerizma u umetničkim krugovima: „Ono na šta se takođe dosta osvrćem jeste licemerje u kome svi mi živimo. Svi smo svesni tih situacija, ali i dalje nastavljamo da idemo tim putem i koliko god da razmišljamo o tome opet se na kraju sve vraća na isto. Teško je odvojiti se od toga jer jednostavno morate od nečega da postojite“.

Izložba “Zona obilovanja” će biti otvorena od 13.01. do 13.02.2022. godine, a za prisustvo je neophodno poštovati sve bezbednosne mere, ističe se u saopštenju.

Uprkos preprekama koje nosi pandemija, iz galerije najavljuju izuzetno aktivnu godinu, sa mesečnim smenjivanjem izložbi, gostovanjima regionalnih i stranih umetnika, kao i brojnim pratećim aktivnostima.

Pogledajte deo izložbe u fotografijama:

Izvor: Galerija Novembar
Izvor: Galerija Novembar
Izvor: Galerija Novembar
Izvor: Galerija Novembar
Izvor: Galerija Novembar
Izvor: Galerija Novembar
Izvor: Galerija Novembar
Izvor: Galerija Novembar

Komentari

Vaš komentar